Mentale gezondheid apps voor jongeren: hoe verbeteren we ze?

Nieuws - 01 augustus 2023 - Webredactie

Hoe kunnen de vele geestelijke gezondheids-smartphone-apps voor jongeren worden verbeterd? Daar gaat het team van Healthy Start Sprint Project ‘Just-in-Time Adaptive Mechanisms’, geleid door Caroline Figueroa, aan werken.

Er worden steeds meer smartphone-apps voor geestelijke gezondheid ontwikkeld om jonge mensen te helpen hun welzijn te verhogen en angst en depressie bij jongeren te bestrijden.

Veel van deze apps hebben echter ernstige beperkingen, zoals een hoge uitval en onregelmatig gebruik onder jongeren. Dit komt door de ‘one-size-fits-all’ benadering en omdat er veel technieken worden gebruikt die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten. Ook zitten ze vol privacy kwesties, waardoor jongeren terughoudend zijn om ze te gebruiken.

Om deze uitdagingen aan te gaan, gaat een groep experts van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Erasmus MC en Jong Jeugdgezondheidszorg samenwerken aan het project “Just-In-Time-Adaptive Mechanisms”. Caroline Figueroa, assistent professor bij TBM, leidt het team. Het doel van het project is om een data-gestuurde en op privacy-gerichte “just-in-Time-Adaptive” smartphone-interventie te ontwikkelen. Deze innovatieve digitale tool past zich aan de gebruiker aan zodat die gemotiveerd blijft om de app te gebruiken. Door samen te werken met jongeren, professionals in de gezondheidszorg, jeugdgezondheidsorganisaties, gemeenten en academici willen de experts een hulpmiddel neerzetten die echt een verschil kan maken in het leven van jongeren.

Figueroa: “Ons doel is om de huidige digitale hulpmiddelen voor jongeren om te zetten in evidence-based, veilige, gepersonaliseerde strategieën die hen in staat stellen hun mentale welzijn te verbeteren.”

Ga naar de Healthy Start website voor updates over hoe het project zich verder vormt.

Caroline Figueroa

Assistant Professor in Digital Health