Roel Dobbe in AI & Duurzaamheidspanel op de Green Tech Summit in het Europees Parlement

Nieuws - 21 december 2023 - Webredactie

Roel Dobbe nam onlangs deel aan het AI & Duurzaamheidspanel op de Green Tech Summit 2023. In zijn bijdrage baseerde hij zich op recent onderzoek in zijn groep die werkt op het snijvlak van de ontwikkeling van AI-systemen en de noodzakelijke beleids- en institutionele context om ervoor te zorgen dat de inzet van dergelijke technologie veilig, rechtvaardig en duurzaam is. Hij maakte ook gebruik van de bredere literatuur om te schetsen wat er nodig is om een holistisch en gedetailleerder beeld te krijgen van de duurzaamheidsgevolgen van AI-systemen.

Behoefte aan transparantie over de gevolgen voor het milieu

Dobbe benadrukte het belang van het bieden van transparantie over het energieverbruik van AI-systemen, zoals opgenomen in de AI Act, een overwinning waaraan hij bijdroeg met voortdurend advies aan betrokken parlementariërs. Dit vormt een broodnodige start om het gebrek aan transparantie over de snelgroeiende energie- en CO2-voetafdruk van de onderliggende computationele cloudinfrastructuur te verminderen. Volgens Dobbe moeten we, om de impact te meten, verder gaan dan kwantitatieve maatstaven alleen. ‘Kwalitatieve raamwerken kunnen in beeld brengen hoe AI-systemen sociaal-technologische koppelingen (bijvoorbeeld hoe AI-systemen onze informatievoorziening over klimaatverandering beïnvloeden), ecologisch-technologische koppelingen (bijvoorbeeld hoe AI op cynische wijze wordt gebruikt om de productie van fossiele brandstoffen te versnellen) en sociaal-ecologische koppelingen (bijvoorbeeld hoe digitale technologieën onze relatie met de natuur vormgeven) beïnvloeden. Beleidsmakers moeten een systeemperspectief gebruiken om verschillende kwesties en daarmee samenhangende politieke dimensies van milieurechtvaardigheid in zicht te krijgen.’

 

Over de Green Tech Summit

Green Tech Summit Europe 2023 is een hoogwaardige conferentie die is gewijd aan het samenbrengen van milieu- en digitale rechtenorganisaties, academici, technologiebedrijven, beleidsmakers en start-ups die zich inzetten voor het verminderen van de milieu-impact van digitale technologieën. Dit evenement biedt een platform voor dialoog, samenwerking en kennisdeling gericht op het bevorderen van regelgevende oplossingen om technologische vooruitgang in evenwicht te brengen met milieuduurzaamheid en het aanpakken van de milieuproblemen die worden veroorzaakt door digitale technologieën.