TBM onderzoekers winnen met onderzoeksvoorstellen ‘verantwoorde oplossingen in de slimme stad’

Nieuws - 18 december 2023 - Webredactie

TBM onderzoekers winnen met onderzoeksvoorstellen ‘verantwoorde oplossingen in de slimme stad’ 

Het Responsible Sensing Lab heeft Sem Nouws en Lion Cassens benoemd als winnaars van de call: verantwoorde oplossingen in de slimme stad. De jury vind dat hun projecten frisse perspectieven en innovatieve ideeën bieden om de kloof tussen publieke waarden en slimme stadstechnologie te overbruggen. Het Lab biedt financiële steun en middelen om hun concept om te zetten in een tastbaar prototype in de stad Amsterdam. De projecten worden naar verwachting eind 2024 afgerond.

Verbetering van ontwerpprocessen van openbare algoritmische systemen
Het promotieonderzoek van Sem Nouws kijkt naar mogelijke schade door openbare algoritmische systemen en hoe dit verband houdt met ontwerpprocessen bij overheidsorganisaties. Hij stelt interventies voor en zal deze samen met het Responsible Sensing Lab praktisch toepassen in een simulatie met ambtenaren in Amsterdam. Het doel is om de impact op ontwerpprocessen van algoritmische systemen te beoordelen.

Luisteren naar onze steden
Lion Cassens, promovendus aan de TU Delft, heeft het project "Luisteren naar onze steden: Begrijpen hoe geluidsoverlast wordt waargenomen met slimme sensoren en menselijke feedback" ingediend. Hij adresseert een belangrijk stedelijk probleem, namelijk geluidsoverlast, en probeert de huidige inspanningen voor geluidsbewaking te verbeteren door een combinatie van slimme sensoren en burgerfeedback. 

Lees het volledige artikel hier (alleen in het Engels).

Over het Responsible Sensing Lab
Slimme stadsystemen kunnen helpen bij het oplossen van stedelijke uitdagingen. Maar met welke publieke waarden moet je rekening houden bij het verzamelen van gegevens? Het Responsible Sensing Lab onderzoekt hoe sociale waarden geïntegreerd kunnen worden in het ontwerp van sensoren in de openbare ruimte.