Mark de Reuver benoemd tot hoogleraar

Nieuws - 13 maart 2024 - Webredactie

Met genoegen delen wij mee dat de College van Bestuur van de Technische Universiteit Delft Mark de Reuver per 27 februari 2024 heeft benoemd tot hoogleraar op het gebied van 'Digitale Platforms'.

“Mark is een bekende in de onderzoeksgemeenschap, heeft talrijke gefinancierde projecten verworven en uitgevoerd, uitgebreid gepubliceerd, vele key notes gegeven en is een toegewijde docent, naast zijn werk als hoofd van de ICT-afdeling. Hij is een solide en actieve wetenschapper die belangrijke rollen vervult in meerdere vakgebieden. Wij kijken ernaar uit om deel uit te maken van zijn werk op het gebied van digitale platforms, die het hart vormen van technische systemen: integratief, sociaal-technisch en verschillende disciplines samenbrengend”, zegt Marijn Janssen, hoofd van de afdeling ESS.

De Reuver: "Ik ben verheugd met de benoeming tot hoogleraar in digitale platforms! De benadering van grote techbedrijven voor digitale platforms heeft grote problemen met zich meegebracht. Het is mijn missie om bij te dragen aan alternatieve ontwerpen."

Stel je een platform voor dat gegevens verzamelt van draagbare apparaten en patiëntendossiers. Ontwikkelaars kunnen het platform gebruiken om op maat gemaakt levensstijladvies te bieden. Maar wat als kwaadwillende ontwikkelaars het platform misbruiken om patiëntgegevens opnieuw te verkopen? Of onveilig gezondheidsadvies geven? Dit voorbeeld illustreert mijn fascinatie voor de openheid van platforms. Wanneer ze worden opengesteld, stellen digitale platforms innovaties mogelijk die de samenleving ten goede komen. Toch schept openheid ook enorme risico's voor waarden zoals veiligheid, privacy en soevereiniteit.

"Mijn ambitie is om nieuwe ideeën te bedenken om digitale platforms beter te maken, vooral door te focussen op openheid. Ik word gedreven door technologie en theorie, waarbij ik verschillende vakgebieden combineer zoals bedrijfsmodellen, platformtechnologieën en hoe ze de samenleving beïnvloeden”, aldus De Reuver. In de komende jaren is hij van plan om:

  1. Nieuwe soorten digitale platforms te verkennen, zoals die voor het beheren van gegevens of gezondheidszorg.
  2. Nuttige kennis te ontwikkelen voor het ontwerpen van deze platforms, met behulp van nieuwe technologieën zoals gedecentraliseerde systemen en het samenwerken van meerdere platforms.
  3. Bedrijfs- en maatschappelijke implicaties van platformopenheid te integreren, waarbij ik kijk naar zaken zoals bedrijfsmodellen en hoe mensen ze als legitiem zien.
  4. Voorbij de gebruikelijke voorbeelden te gaan en nieuwe terreinen van techniek te onderzoeken.