Geoscience & Remote Sensing

We want to understand the interaction between human activities, the Earth system and our living environment. We do this through the combination of observational data science and physical modelling.
 

News

12 februari 2024

Wolken verdwijnen als sneeuw voor de zon tijdens zonsverduistering

Wolken verdwijnen als sneeuw voor de zon tijdens zonsverduistering

Stapelwolken boven land beginnen bijna direct te verdwijnen tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering. Dat laat nieuw onderzoek zien van het KNMI en de TU Delft. Tot voor kort resulteerden satellietmetingen tijdens de verduistering in donkere vlekken in de wolkenkaart. Dankzij een nieuwe methode konden de metingen worden hersteld. De resultaten kunnen gevolgen hebben voor climate engineering. Verdwijnende wolken zouden namelijk de afkoelende werking van een kunstmatige zonsverduistering deels teniet kunnen doen. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in Nature Communications Earth and Environment.

08 januari 2024

Unieke permanente kustobservatie detecteert minimale veranderingen

Unieke permanente kustobservatie detecteert minimale veranderingen

Het is een team van onderzoekers van de TU Delft gelukt om op enkele centimeters nauwkeurig de topografie van het strand langdurig in kaart te brengen. De unieke dataset geeft voor elke uur, drie jaar lang, inzicht in veranderingen van de kust. Deze gegevens zijn belangrijk voor het onderhoud van de duinen en om het achterland goed te blijven beschermen. De meetmethode wordt nu ook ingezet om veranderingen van andere kustlijnen en zelfs van gletsjers te monitoren. De data zijn open source en gepubliceerd in Nature en ook de nieuwe methodologie is onlangs gepubliceerd.

27 november 2023

IJsberg ter grootte van Noord-Holland op drift: bedreiging voor natuur

IJsberg ter grootte van Noord-Holland op drift: bedreiging voor natuur

Philip Conroy (Geoscience and Remote Sensing) received the first Frans Barends award for early career researchers from the UNESCO Land Subsidence International Initiative (LASII).

28 september 2023

Ruisdael Observatorium brengt atmosfeer van Nederland in kaart

Ruisdael Observatorium brengt atmosfeer van Nederland in kaart

Vijf jaar geleden was het nog een grote wens, nu begint dit werkelijkheid te worden. Dankzij honderden sensoren en een aantal meetmasten biedt het Ruisdael Observatorium continu een scherp beeld van de atmosfeer boven Nederland. De oudste meetmast staat vandaag al vijftig jaar op zijn plek in Cabauw.

Agenda

Follow us on social media

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.