Nieuws

221 resultaten

16 januari 2020

Herbruikbare gebouwen

Herbruikbare gebouwen

Een complete parkeergarage binnen een paar dagen uit elkaar halen en op een andere plek weer opbouwen, zonder dat er materiaal verloren gaat. Het lijkt een scenario uit de toekomst, maar het zou zomaar realiteit kunnen worden. Vandaag de dag kan materiaal gerecycled worden, maar dit kost veel tijd en is belastend voor het milieu. Dat moest anders kunnen, vonden Milan Veljkovic en zijn team van de TU Delft. Samen met EU partners werken ze binnen het REDUCE project aan technische oplossingen die bijdragen aan de circulaire economie.

12 januari 2020

BioXtreme rekent op de supercomputer

BioXtreme rekent op de supercomputer

Hoe verwerk je een eindeloze hoeveelheid data over DNA-materiaal van micro-organismen? Tijdens haar onderzoek naar het zuiveren van industrieel afvalwater schakelde Marjet Oosterkamp de nationale supercomputer in, die het denkwerk overneemt wanneer de capaciteit van het menselijk brein en een gewone computer zijn bereikt.

11 januari 2020

Storm ín zee

Storm ín zee

Storm op zee, dat kent iedereen, er bestaan zelfs liedjes over. Storm ín zee is een heel ander verhaal. Femke de Jong, Caroline Katsman en Carine van der Boog onderzoeken dit fenomeen.

30 december 2019

Water in de lucht

Water in de lucht

Water is voor ons mensen van levensbelang en ons gedrag op aarde heeft invloed op hoe dit water zich over de aarde beweegt. Hoeveel invloed we nou precies hebben, is moeilijk in kaart te brengen. Want het complexe systeem laat zich niet zomaar doorgronden. Wetenschappers als Lan Wang-Erlandsson werken hard om deze cyclus beter in kaart te brengen. De in Zweden opgegroeide Wang-Erlandsson raakte bij het onderzoek betrokken toen zij vrijwilliger was bij de World Water Week die elk jaar officieel wordt geopend in Stockholm.

28 december 2019

Waterstress in het regenwoud

Waterstress in het regenwoud

Hoeveel water blijft er in het bladerdak van een boom hangen? Dat moest promovendus Tim van Emmerik te weten komen om zo de waterkringloop op aarde beter te begrijpen. Maar hoe meet je dat precies? Elk blad volhangen met dure apparatuur was geen optie. En dus moest Tim met collega’s slimme meetmethodes ontwikkelen om de juiste data af te leiden. En leren boomklimmen, in de Amazone van Brazilië.