Dag wisselstroom, hallo gelijkstroom

Wisselstroom heeft zijn beste tijd gehad, menen de Delftse onderzoekers achter het project DC Distribution Smart Grids.

Wisselstroom heeft zijn beste tijd gehad, menen de Delftse onderzoekers achter het project DC Distribution Smart Grids.

Met financiële steun van de EU – het Horizon 2020-programma – onderzoeken dr. Pavol
Bauer en dr. Laura Ramirez Elizondo van de afdeling DC Systems, Energy Conversion & Storage (EWI) wat moet gebeuren om de transitie naar duurzame laagspanning DC-netten (gelijkstroom) mogelijk te maken.

“Wisselspanning is een erfenis uit het verleden”, vertelde Ramirez Elizondo eerder aan Delta. “Al onze apparaten, van laptops, tot broodrooster en tv's, werken op gelijkspanning (DC). Omzetters veranderen de wisselspanning (AC) uit het stopcontact in gelijkspanning. En dat terwijl zonnepanelen gelijkspanning produceren.” Volgens Ramirez Elizondo is het onhandig dat we elektriciteit omzetten van DC, naar AC en weer terug naar DC.

Er zijn nogal wat problemen die moeten worden opgelost voordat we kunnen overstappen op duurzame laagspanning DC-netten. Zo moeten de gelijkspanningsnetwerken beter bestand worden tegen storingen als kortsluiting. Dat is een van de onderwerpen waar de Delftenaren binnen het Europees project aan werken. Daarnaast werken ze aan algoritmes om vraag en aanbod op DC-netten te balanceren. De komst van een nieuw elektriciteitssysteem zal de manier van onze energieconsumptie veranderen. De elektriciteitsproductie van zonnepanelen en windturbines varieert sterk. Daar moet je op een handige manier mee om gaan. Dat kan door middel van smart grids; dit zijn netwerken waarbij netbeheerders, producenten en consumenten hun verbruik onderling op elkaar afstemmen.