De Zaak - Frankendael Brouwerij

Het idee om zelf bier te maken ontstond in de kroeg. Tien jaar later hebben Frank en Lei van der Linden hun eigen brouwerij. Hun advies: “Vergeet nooit je dronken ideeën.”

Ze waren ooit student in Delft. Zij studeerde science communication, hij industrieel ontwerpen. De één had meer met bier dan de ander. “Ik was bier aan het ontdekken op elke mogelijke manier”, grapt Frank. Zij was daarentegen geen partytype. “Ik was het stereotype Aziatische meisje, ik dronk tijdens mijn studententijd helemaal geen bier.”

“Het begon als een impulsief idee: laten we ons eigen bier maken”, vertelt Lei. Verstand van bier brouwen hadden ze niet. “Maar tegenwoordig kun je via internet jezelf alles aanleren. Dat is een skill waar je als TU-student trots op kunt zijn.” 

Jeroen Canton, chief designer van Frankendael Brouwerij, is de derde van het oprichterstrio. Hij studeerde industrieel ontwerpen en is verantwoordelijk voor het art work. “Hij ontwerpt de etiketten”, zegt Frank. “Die zijn in popartstijl: opvallend, maar ook een beetje nerdy. We blijven TU’ers, hè.”

De speciaalbierbrouwerijen schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. “Het is een hype, niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld”, aldus Frank. De opstartkosten zijn laag, wat het populair maakt voor start-ups. “Met vijfduizend euro startkapitaal kun je aan de slag”, legt hij uit. Inmiddels zijn er zo’n zeshonderd brouwerijen in Nederland. “Toen wij begonnen was dit nog maar de helft. We hoorden bij de early adapters.”

Het stel adviseert studenten die overwegen ondernemer te worden niet te twijfelen. Frank: “Probeer het gewoon. Onderschat de ideeën die je in een dronken bui op een bierviltje schrijft niet, dat kunnen namelijk de beste zijn. En onthoud dat de meeste start-ups mislukken. Maar daar hoor je niks van, omdat men liever succesverhalen vertelt.” 

Ook internationale studenten moeten de stap richting een eigen onderneming durven te zetten, vindt Lei. “Het beeld bestaat dat Aziatische studenten alleen maar heel hard studeren in de UB, nooit uitgaan en na hun studie meteen weer het land verlaten. Maar ik zie om me heen allemaal voorbeelden van internationale studenten die carrière aan het maken zijn.” 

Of er ook misverstanden bestaan over het ondernemerschap? “Het is veel harder werken dan ik ooit had verwacht”, zegt hij. “Het is een 24 uurs-job”, beaamt zij. “Je bent er altijd mee bezig. Ik lig vaak genoeg ’s nachts in bed te denken aan dingen die nog moeten gebeuren.”

Foto: Sam Rentmeester

Ondernemen is verslavend, vinden ze allebei. Frank: “Ik heb elke dag nieuwe ideeën.” De komende jaren hopen ze hun brouwerij uit te kunnen breiden op internationaal vlak. “We zijn nu aan het kijken wat de mogelijkheden zijn in China.”