Waterstof

[Voorwoord]

Waterstof wordt wel de missing link genoemd in het toekomstige energiesysteem. Als energiedrager voor opslag en transport kan het de weg vrijmaken voor grote wind- en zonneparken op zee. Als alternatief voor aardgas kan het onze huizen verwarmen via de bestaande gasinfrastructuur. Als tankbare brandstof kan het de scheepvaart verduurzamen. Kortom, groene waterstof heeft de toekomst. Dat vindt ook onze overheid, die dit jaar een ambitieuze waterstofvisie voor Nederland presenteerde.

Om al die groene waterstof te produceren, hebben we wel elektrolyse-installaties nodig die op grote schaal water kunnen omzetten in zuurstof en waterstof met behulp van duurzaam opgewekte energie. En dat is nog maar één stap op weg van de visie naar de realiteit.

Het goede nieuws is dat we op onze campus onderzoek doen naar vele aspecten van de waterstof-economie, van fundamenteel onderzoek naar nanodeeltjes om de productie efficiënter te maken tot aan pilotprojecten voor toepassingen.

Van een groene toekomst naar een grijs verleden: de 66 miljoen jaar oude botfragmenten die 129 jaar geleden hun weg naar Delft vonden, zijn inmiddels met behulp van de modernste technologie gerestaureerd en de Triceratops-schedel is terug op het honk. Minder lang geleden, maar even boeiend is het verhaal van de eerste vrouwelijke ingenieur aan de Technische Hogeschool Bandung.

Inmiddels zijn vrouwelijke ingenieurs gelukkig geen zeldzaamheid meer. Bij de verkiezing van TU Delfts Best Graduate zijn de mannelijke en vrouwelijke finalisten en winnaars de laatste jaren redelijk in evenwicht. En al is de nabije toekomst nog wat in het ongewisse, een toekomst die mede wordt vormgegeven door onze beste afstudeerders van dit jaar kijk ik met vertrouwen tegemoet.

Prof.dr.ir. Tim van der Hagen,
Rector Magnificus TU Delft