Delft in de ruimte

Als alles volgens plan gaat, komen er dit jaar twee nieuwe Delftse satellieten bij in de ruimte. Voor Delft Integraal aanleiding om alle vijf de Delftse satellieten op een rijtje te zetten.

Delfi C3

Sinds: 28 april 2008 | 34x10x10 cm | 2,2 kg | 2,4 Watt | nog steeds actief

De eerste Delftse ‘nanosatelliet’, samengesteld uit elektronica boards in drie kubusframes (CubeSat) met ribben van 10 centimeter. Het project was een intensieve samenwerking tussen de faculteiten EWI en L&R met als projectleiders de ingenieurs Chris Verhoeven en Rob Hamann. Aan boord zijn twee draadloze zonnesensors van TNO, vier sets dunnefilm zonnecellen van Dutch Space (nu: Airbus Defence and Space Netherlands) en een geavanceerde communicatie-unit. Er is geen batterij aan boord, vanwege verwachte problemen. Aardig detail: de antennes zijn gemaakt uit het meetlint van een rolmaat.

Delfi n3Xt

Sinds: 21 november 2013 | 34x10x10 cm  2,8 kg | 5 Watt | terug van weggeweest

Het belangrijkste verschil van
Delft-n3Xt met voorganger Delfi-C3, is de actieve standregeling. Waar Delfi-C3 nog vrij ‘buitelt’, kan Delfi-n3Xt met een systeem van sensoren en actuatoren zijn oriëntatie regelen en een antenne naar het grondstation richten voor snelle datacommunicatie. Delfi-n3Xt beschikt over een micro-voortstuwingssysteem van TNO en staafvormige elektromagneetjes (magneto-torquers) waarmee hij zich als het ware vast kan klampen aan de veldlijnen van het aardmagnetisch veld. Na een radiostilte van zeven jaar meldde Delfi n3XT zich afgelopen februari weer.

BRIK II

Lancering: juni 2021 door Virgin Orbit van onder een vliegtuig | 30x20x10 cm | < 10 kg

Voor alle duidelijkheid: BRIK II is geen TU Delft-satelliet, maar wel Delfts in de zin dat de Delftse Cube-Sat-specialist ISISpace in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht de satelliet ontwierp, bouwde en ook voor de lancering zorgdraagt. De payload bestaat uit onder meer een scintillatiemonitor die de geleidbaarheid van het plasma meet op 550 kilometer hoogte – een bron van gps-storingen. Defensie ontwikkelde een soort ruimtepostsysteem waarop boodschappen kunnen worden achtergelaten. NLR tot slot ontwikkelde een richtontvanger voor de plaatsbepaling van militaire systemen.

Da Vinci satelliet

Lancering: voorjaar 2022 | 20x10x10 cm | 2,5 kg

Studenten van L&R-studievereniging VSV ‘Leonardo Da Vinci’ ontwierpen met hulp van de onderzoeksgroep space systems engineering een satelliet ter gelegenheid van hun 75-jarig bestaan. Ze richtten de satelliet in op educatie. Voor lagereschoolkinderen is er een dobbelmachine, gemaakt door de Leidse Instrumentmakersschool, met zwevende dobbelstenen. Middelbare scholieren kunnen zien hoe een verzonden bestand beschadigd raakt als de geheugenkaart getroffen wordt door straling op 500 kilometer hoogte. De studenten wonnen een prijs van 15 duizend euro van het Universiteitsfonds Delft en zijn een crowdfunding gestart om de lancering voor volgend voorjaar te bekostigen.

Delfi PQ

Lancering: zomer 2021 | 17x5x5 cm | 0,6 kg | 1 Watt

De Pocket Cube (PQ) is de overtreffende trap in nanosatellieten. Nog minder massa, nog minder vermogen, en toch diverse experimenten aan boord, vertelt dr. Stefano Speretta, die samen met dr. Alessandra Menicucci het project leidt. De Delfi PQ heeft een actieve standregeling op basis van versnellingsmeters en drie onderling loodrechte elektromagneten. Laserreflectors aan boord maken het mogelijk de positie vanaf aarde op
3 centimeter nauwkeurig te bepalen, wat handig is voor de kalibratie van radarmetingen. De volgende stap is een zwerm van onderling communicerende satellieten die samen een grotere dekking en meer mogelijkheden bieden dan met aparte CubeSats mogelijk was.