The Green Village: proefplaats voor verduurzaming

Waar tot 2008 het gebouw voor Bouwkunde stond, is drie jaar geleden een duurzaam dorp ontstaan. TU-onderzoekers, bedrijven en overheden testen hier duurzame technologie in de praktijk.

In 2017 verrezen hier de eerste gebouwen: een kantoor, het verduurzaamde huis Prêt-á-Loger en de carport. Maar de belangrijkste faciliteit was onzichtbaar: een ringleiding met energievoorzieningen van de toekomst zoals een waterstofgasleiding, een lage-temperatuur warmtenet en een gelijkspanningsnet. Tien miljoen euro is er geïnvesteerd, en dat trekt activiteiten aan. Door ontheffing van het bouwbesluit mag hier meer dan buiten het hek.

De tekening toont The Green Village zoals die er begin 2020 bij ligt. Het is een momentopname omdat de opstellingen tijdelijk zijn. Als het onderzoek is beëindigd, volgen demontage en afvoer zodat er plaats vrijkomt voor het nieuwste van het nieuwste.

  1. Energienetwerk – toekomstgerichte ringleidingen bieden onder meer waterstofgas, lage-temperatuur warmte en gelijkspanning.
  2. Hyperloop – een proefopstelling van Hardt, schaal 1:2. Zal binnenkort verhuizen.
  3. Jaren ’70 huizen – drie bewoonde huizen, gebouwd zoals in jaren ’70 van de vorige eeuw, zijn voorzien van verschillende maatregelen voor verduurzaming.
  4. Laadplein – schone auto’s zijn hier op te laden met elektriciteit of waterstof. Of ze kunnen stroom terug leveren aan het net.
  5. Waterstraat – verschillende soorten open plaveisel om piekbelasting door regenbuien beter af te voeren en tijdelijk op te slaan.
  6. Co Creation Centre – het glazen gebouw gebruikt warmte- en koudeopslag rond de eigen heipalen voor een gerieflijk binnenklimaat. Dit wordt de onderzoeks- en ontmoetingsplek.
  7. Modular Office Renovation (MOR) – dit project transformeert energie-inefficiënte kantoren in net-positieve appartementen.
  8. Aquabattery – proefopstelling met een grote goedkope batterij die werkt met zout en zoet water.
  9. Living Lab Sustainer Home – Is het leuk wonen in een container? Studenten proberen het uit.
  10. Thorb – woonruimten van modulaire units met een groter vloeroppervlak dan op een vrachtwagen past. 

Soms is het een bedrijf dat een project start, waarna onderzoek volgt. Steeds vaker neemt een TU-onderzoeksgroep of start-up het initiatief voor een proefopstelling. Alle projecten moeten onder een van de onderzoeksthema’s vallen: verduurzaming van de gebouwde omgeving, nieuwe energiesystemen, klimaat-adaptieve steden of duurzame mobiliteit.

“Het gaat hier niet alleen om de techniek”, zegt manager marketing & co-creation Serge Santoo. “We beproeven hier ook de menselijke en de maatschappelijke aspecten, en de inpassing in wet- en regelgeving.”