No

Een piloot die zijn toestel op een dansend achterdek moet landen. Een machinist die op open zee pijpen moet overladen naar een ander schip. Ze gebruiken hun ervaring om in te schatten wanneer het kalm genoeg is om het te doen, maar het blijft tricky.

Vorig jaar promoveerde dr.ir. Peter Naaijen op de voorspelling van golfhoogten en scheepsbewegingen. Samen met collega ir. Karel Roozen zette hij het bedrijf NextOcean op dat deze technologie op de markt zal brengen. Vorig jaar ontving het bedrijf de Innovation Award op de Offshore Energy conferentie. 

Het is voor de offshore-industrie van groot belang te weten wanneer het rustig genoeg is om te werken. Naarmate je rustiger periodes beter ziet aankomen, kun je onder zwaardere omstandigheden toch uitvaren. Het systeem van NextOcean vereist nauwelijks hardware. Het analyseert de gegevens van de bestaande radarinstallatie en destilleert daar golfhoogte en golflengte uit.

Het systeem voorspelt tussen drie en vijf minuten vooruit. Offshorebedrijf Allseas wil het systeem van NextOcean deze zomer gebruiken bij de plaatsing van een kant-en-klaar olieplatform voor de Noorse kust. “Het is een groot voordeel als je aan de klant kunt laten zien dat je tijdens het plaatsen van een platform alle hoge golven mijdt”, vertelt R&D-ingenieur Ate te Voortwis, die daarbij betrokken is. 

Foto (c) Sam Rentmeester