Strijden om een plek in de ruimte

De TU Delft levert twee van de drie ideeën die kans maken op deelname aan de tiende Earth Explorer-missie van ESA, die is gepland voor 2027-2028.

Een van de voorstellen (G-Class) is van prof.dr.ir. Ramon Hanssen, het andere (Stereoid) van dr. Paco Lopez-Dekker. Ze werken allebei in het Satellite Radar Lab van Civiele Techniek en Geowetenschappen. “Het is een afvalrace”, vertelt Hanssen. “Uiteindelijk blijft er één missie over.” 

Earth Explorer-missies richten zich op aardobservatie, een belangrijk doel van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In het najaar van 2020 wordt bekend welke twee ideeën doorgaan naar de volgende fase. “Dan is onze rol uitgespeeld”, aldus Hanssen, “en neemt de industrie het over. Pas als de missie is gelanceerd en er data vrijkomen, komen wij weer in beeld.”

Missie: G-Class

Onderzoeker: Prof.dr.ir. Ramon Hanssen (CiTG)

Doel: Een groot gebied in Europa en Afrika vanuit een geo-synchrone satelliet (36.000 kilometer hoogte) continu in de gaten houden. Kenmerk van een geosynchrone satelliet is dat hij even lang over een rondje om de aarde doet als de aarde om zijn as draait. De satelliet zendt pulsen uit die reflecteren op het aardoppervlak. Hierdoor kunnen meteorologen beter voorspellen hoeveel neerslag er zal vallen bij hevige stormen en hoe overstromingen zich ontwikkelen. Ook kunnen aardverschuivingen real-time worden voorspeld. 

Missie: Stereoid

Onderzoeker: Dr. Paco Lopez-Dekker (CiTG)

Doel: Kleine bewegingen van het oceaanoppervlak, gletsjers, en het aardoppervlak meten. Dit verbetert het inzicht in fijnschalige processen in de oceanen, in de dynamiek van gletsjers en hun bijdrage aan zeespiegelstijging, en de 3D-modellering van deformaties door aardbevingen, vulkanen en aardverschuivingen. Bij Stereoid gaat het om een bestaande satelliet die pulsen uitstuurt. Twee radarsatellieten vliegen in een lage baan in een variabele formatie voor of achter bestaande Sentinel-1 satellieten.