Paco Lopez Dekker: Bij NASA zijn ze jaloers op wat wij in Europa doen

News - 23 January 2023 - Secretariaat

 

Hockey houdt Paco L贸pez-Dekker met beide benen op de grond. Daar hoort hij: leuk dat straks je satellieten in de ruimte vliegen, maar je pass was net gewoon slecht.

L贸pez-Dekker is aan de TU Delft hoofdonderzoeker van een satellietmissie die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA afgelopen september selecteerde als de 10de Earth Explorer. Dat zijn missies met als doel te monitoren hoe processen op aarde veranderen door mensen. L贸pez-Dekker is de eerste Nederlandse hoofdonderzoeker van een Earth Explorer. Samen met zijn team bedacht hij de Harmony-missie en nu begeleidt hij de ontwikkeling ervan.

Harmony moet in 2029 gelanceerd worden vanaf Kourou in Frans-Guyana. Twee nieuwe radarsatellieten gaan dan in een baan om de aarde klimaatgerelateerde processen observeren, samen met een al bestaande radarsatelliet van ESA: Sentinel-1. We spreken elkaar in het geowetenschappengebouw van de TU Delft.

鈥濱n Europa zijn we koplopers op het gebied van aardobservatie en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is jaloers op wat wij hier doen. We hebben vaak het gevoel dat we de aarde al goed kennen. Dat is niet zo.鈥

Lees meer hier.