Citeer je data

Gepubliceerde datasets moeten op dezelfde manier worden geciteerd als andere wetenschappelijke publicaties, zoals tijdschriftartikelen, rapporten en conference papers.

Dit is belangrijk omdat:

  • het citeren van datasets in gerelateerde publicaties de citatiescore van die publicaties verhoogt
  • door het routinematig citeren van datasets, data als volwaardig onderzoeksoutput erkend wordt en reproduceerbaar en transparant onderzoek wordt bevorderd
  • citaties van datasets kunnen worden opgenomen in CV's en ORCID-records, samen met tijdschriftartikelen, rapporten en conference papers
  • alleen geciteerde datasets kunnen worden geteld en getraceerd (op dezelfde manier als tijdschriftartikelen) om de impact te meten

Citeerbare datasets moeten worden beschreven met een minimumset aan metadata om een nauwkeurige bronvermelding mogelijk te maken. De beste methode is om aan datasets een persistent identifier toe te kennen, bij voorkeur een DOI, die kan worden opgenomen in de citatie om de toegang tot de dataset te vergemakkelijken. Het gebruik van DOI's helpt om de 'FAIR' data principes te volgen: Findability, Accessibility, Interoperability, Reusability.

De belangrijkste metadata-elementen die in een citatie moeten worden opgenomen zijn: Creator (PublicationYear). Title. Publisher. Identifier

Voorbeeld:

Onderzoekers kunnen hun datasets uploaden naar het 4TU.ResearchData-archief waarna een DOI voor elke dataset wordt verstrekt. De citatie, zie een voorbeeld hierboven, wordt automatisch gegenereerd die eenvoudig via copy/paste in elk document kan worden opgenomen. 

Het toekennen van Digital Object Identifiers (DOI's) aan afgeronde datasets heeft vele voordelen, waaronder:

  • Tijdschriften geven de voorkeur aan datasets waaraan DOI's zijn toegekend
  • Datasets waaraan een DOI is toegekend blijven permanent toegankelijk
  • DOI's zijn doorzoekbaar via zoekmachines
  • Maakt het mogelijk om publicaties te traceren die een dataset van een onderzoeker hebben gebruikt of geciteerd

Meer informatie

Je kunt meer informatie vinden over Digital Object Identifiers (DOI's) en hoe er vooraf een DOI voor een dataset gereserveerd kan worden op de 4TU.ResearchData website of neem contact op met RDM Support.

Bekijk de Why cite data video van de UK Data Service waarin experts vertellen waarom en hoe de onderzoekswereld data zou moeten citeren #CiteTheData.

Op de <link library/actuele-themas/research-data-management/>RDM-portal</link> vind je informatie over datamanagement voor elke fase van je onderzoek.