Over de opleiding

Techniek zie je overal om je heen en ontwikkelt zich sneller dan ooit. Werktuigbouwkunde is het onderdeel van de techniek dat zich bezighoudt met het ontwerpen, analyseren en realiseren van mechanische apparaten en systemen.

Als WB’er kijk je niet zozeer naar hoe iets werkt, maar wil je vooral achterhalen waarom het op een bepaalde manier werkt en of het beter kan. Naast alle kennis over wis- en natuurkunde, leer je ook veel op het gebied van levensduur, energiegebruik, veiligheid en hergebruik.

Studielast

180 EC, 36 maanden

Indeling studieweek

Colleges
12 uur

Projecten en practica
10 uur

Zelfstudie
18 uur

Vakgebied

Omdat technische systemen en processen steeds geavanceerder en gecompliceerder worden én op vele plaatsen zijn terug te vinden, zijn werktuigbouwers overal in de maatschappij nodig. Als werktuigkundige kun je elk aspect van een technisch proces of product verbeteren.

Onderwijsprogramma

De bacheloropleiding duurt drie jaar en elk jaar is verdeeld in kwartalen. Dit houdt in dat je vier keer per jaar een tentamenweek hebt waarvoor je als voorbereiding hoor- en werkcolleges volgt, oefenopdrachten doet en daarnaast zelfstudie doet. Ongeveer 30% van je studie werk je aan projecten in groepen van acht (in het eerste jaar), aflopend naar vier (bij het bachelor eindproject). Zo pas je opgedane kennis toe op praktische voorbeelden.

Bindend Studieadvies

De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.

Feiten en cijfers

Colleges
100% Nederlands

Studentenpopulatie
2.000 bachelorstudenten
15% vrouwen | 85% mannen

65% behaalt het WB diploma binnen 4 jaar
84% stroomt door naar een master bij TU Delft

Studievereniging Leeghwater

Gezelschap Leeghwater bestaat sinds 1867 en is de oudste studievereniging van Nederland. De vereniging wil de belangen van alle WB-studenten op onderwijsgebied zo goed mogelijk behartigen. Daarnaast kun je bij Leeghwater terecht voor het kopen van studieboeken, lunchlezingen, excursies en studiereizen, maar ook voor gezelligheid zoals borrels en feestjes. Leeghwater organiseert elk jaar een ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten in samenwerking met de faculteit.