Moreel beraad over samenwerking met de fossiele brandstofindustrie

De leden van de morele beraadkamer onderzoeken specifieke voorbeelden van samenwerking tussen de TU Delft en de fossiele industrie, met het doel meer inzicht te krijgen in de voorwaarden waaronder zo’n samenwerking al dan niet verantwoord zou zijn.

De beraadkamer bestaat uit twaalf leden die zorgvuldig zijn geselecteerd om de TU Delft-gemeenschap zo volledig mogelijk te vertegenwoordigen. Van november 2023 tot en met februari 2024 zal de kamer geregeld voor moreel beraad bijeenkomen. Aan het einde van deze periode wordt verslag gedaan van de inzichten die uit het beraad zijn voortgekomen; het rapport zal in maart verschijnen.

Wat is moreel beraad?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is moreel beraad noch een discussie noch een burgerforum. Moreel beraad is een methode om onderzoek te doen naar kwesties die morele twijfel oproepen. Aan de deelnemers wordt gevraagd om hun oordeel uit te stellen en het beraad met een open blik aan te gaan.

Bij moreel beraad gaat het niet om ‘grote’ vraagstukken (‘Moet de TU Delft blijven samenwerken met de fossiele industrie?’), maar altijd om een specifiek voorbeeld (‘Moet de TU Delft bij project B samenwerken met bedrijf A?’ of ‘Zijn vertegenwoordigers van bedrijf X welkom op event Y op de campus?’). Het verzamelen van de morele beoordelingen die uit een reeks beraadslagingen zijn voortgekomen, kan inzicht bieden in de kerndilemma’s waar de universiteit voor staat en in beeld brengen welke richtinggevende morele principes een rol spelen. En dat inzicht kan worden gebruikt om het beleid van de TU Delft met betrekking tot samenwerking met de fossiele industrie door te ontwikkelen.

Een moreel beraad bestaat uit een proces van zeven stappen. Het proces begint met een kraakheldere formulering van de situatie en de mogelijke handelingsopties en eindigt met het uitspreken van een weloverwogen voorkeur voor een van die opties. Het doel van een moreel beraad is vast te stellen welke respons op het vraagstuk in kwestie het meest recht doet aan alle betrokkenen, waarbij rekening wordt gehouden met hun rechten, belangen en wensen.

Een moreel beraad-sessie neemt drie à vier uur in beslag. Tijdens elke sessie volgen de deelnemers samen met een professionele gespreksleider het proces van zeven stappen om het vraagstuk te onderzoeken. Ze brengen de betrokken partijen in kaart en zetten alle argumenten op een rij. Om te bepalen welke handelingsoptie in de situatie in morele zin de voorkeur heeft, wordt aan de afzonderlijke argumenten een bepaald gewicht toegekend (een argument dat is gebaseerd op grondrechten weegt bijvoorbeeld zwaarder dan een argument met betrekking tot geld of tijd).

Morele beraadkamer betreffende samenwerking met de fossiele industrie

De beraadkamer bestaat uit 12 leden die aan de hand van een aanmeldprocedure zijn geselecteerd en die de diversiteit van perspectieven binnen de TU Delft representeren. De leden zijn:

  • Sebastian Geiger, hoogleraar Sustainable Geoenergy (CiTG)
  • Sander Otte, hoogleraar Atomaire Quantumtechnologie (TNW)
  • Sandra Verhagen, universitair hoofddocent Geoscience and Remote Sensing en opleidingsdirecteur Applied Earth Sciences (CiTG)
  • Eveline Holla, vakdidacticus techniek/ontwerpen (lerarenopleiding Science Engineering & Education, TNW)
  • Anne van de Poel, adviseur research funding (Impact & Innovation Centre)
  • Anke Dählmann, research support officer Geoscience & Engineering (CiTG)
  • Walter Jansen, projectontwikkelaar/sustainability officer Campus Zuid (Campus Real Estate & Facility Management)
  • Helena Schmidt, promovendus Environmental Psychology (LR)
  • Hugo-Pieter Iglesias van Montfort, promovendus Electrochemical Engineering (TNW)
  • Thomas Arblaster, MSc student Industrial Ecology (TBM)
  • Meryem Altiner, MSc student Life Science & Technology (TNW)
  • Alexander de Vet, BSc student Werktuigbouwkunde (3mE)

De secretaris van de beraadkamer is Doortje Lenders, beleidsadviseur integriteit (Integrity Office).

De leden hebben in november een eendaagse training Morele Oordeelsvorming gevolgd. De beraadsessies vinden plaats van december t/m februari. In elke sessie wordt één casus besproken. De training en sessies worden gefaciliteerd door Governance & Integrity, een organisatie-ontwikkelbureau gespecialiseerd in het toepassen van moreel beraad.

De casussen worden verzameld via de decanen van de faculteiten. De uiteindelijke lijst van casussen zal zo veel mogelijk aspecten van samenwerking tussen TU Delft en de fossiele industrie belichten.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De resultaten van de morele beraadslagingen worden verzameld in een rapport, dat ook een gedetailleerde analyse zal bevatten van de principes en kerndilemma’s die uit de resultaten naar voren zijn gekomen. Het rapport zal op de website van de TU Delft worden gepubliceerd. Daarnaast wordt het, samen met de uitkomsten van de PWE en de dialoogsessies, als deelrapportage toegevoegd aan het advies dat aan het College van Bestuur zal worden overhandigd.

We zijn ons ervan bewust dat het niet altijd makkelijk is je mening te laten gelden in het openbaar. Daarom openen we daarnaast ook een loket waar iedereen die aan de TU Delft verbonden is terechtkan met vragen en ideeën.