Laurent Declerck wint Kooy Prijs 2020

Nieuws - 16 april 2020

Laurent Declerck heeft voor zijn MSc thesis: ‘Feasibility study of a load alleviation strategy on a compound helicopter using redundant controls’, de Kooy Prijs 2020 uitgereikt gekregen van het KIVI.

Interesse in helikopters
Declerck startte in 2012 met zijn studie aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. “Mijn interesse ligt vooral bij helikopters omdat er meer ontwerpruimte is om de prestaties van helikopters te optimaliseren ten opzichte van vliegtuigen voor de civiele luchtvaart.”

Via zijn hoofdbegeleider prof. dr. ir. Mark Voskuijl kwam hij in aanraking met zogenaamde compound helikopters. Dit is een soort kruising tussen een helikopter en een vliegtuig; hij kan verticaal kan opstijgen als een helikopter maar veel hogere snelheden behalen. Declerck: “Om de vliegeigenschappen van deze bijzondere machine goed te kunnen simuleren en een optimale besturing te ontwikkelen, is het van belang dat je de heel fundamenteel begrijpt welke krachten hier spelen, welke belastingen daarbij horen en op welke manier alles elkaar beïnvloedt. Ik heb een flink aantal keer met een gestrekte arm gestaan om te achterhalen wat er precies gebeurt met de wieken en het rotorsysteem.”

Thesis
Voor zijn onderzoek heeft Laurent onder andere gewerkt aan de ontwikkeling en validatie van een nieuw computermodel waarmee het vlieggedrag van deze compound helikopters kan worden gesimuleerd. Zo werd inzicht verkregen in de beste strategie om manoeuvres uit te voeren bij hoge vliegsnelheden. Hierbij werd simultaan rekening gehouden met kritieke dynamische belastingen (onderhoud), vliegeigenschappen en vliegtuigprestaties. Door slim gebruik te maken van de stuurorganen kunnen dynamische belastingen op kritieke structurele componenten significant worden verminderd bij gelijkblijvende vliegeigenschappen. 

Prijs
“Ik vind het natuurlijk geweldig dat ik de Kooy Prijs van 2020 heb gewonnen; het voelt als een erkenning van onafhankelijke partijen voor hetgeen je hebt gedaan. Ik zal hierover in elk geval nog een publicatie schrijven – deze is in de afrondende fase – en verder doe ik onderzoek bij de startup ‘Flying Fish’. Hier simuleren we softwarematig de prestaties en eigenschappen van een draagvleugelboot. Deze hebben veel overeenkomsten met een vliegtuig alleen worden ze niet gedragen door lucht maar door water. Wanneer we de dynamica en besturing goed begrijpen kunnen we de efficiëntie verhogen en het verbruik drastische verminderen.”

Vanwege de corona crisis is de prijs ‘online’ uitgereikt. Lees hier meer over de Kooij prijs.