Seed Funding TU Delft Climate Action Programme toegekend aan TBM onderzoekers

Nieuws - 23 november 2023 - Webredactie

Camilo Benitez Avila ontvangt Seed Funding voor het project '‘Making “Colonial Risk” visible in Critical Raw Materials for Climate Transitions’. Een ander project met de titel ‘But what should we do? Ethics of Climate Action’ van James Hutton heeft ook financiering ontvangen.

Het project van Benitez Avila maakt samenwerking mogelijk tussen onderzoekers die zich inzetten voor klimaatactie en grassroots-organisaties met een uitgebreide kennis van koloniale praktijken rond de winning van kritieke grondstoffen. Dit omvat het introduceren van een "koloniaal risico" als een derde factor naast de EU-beoordeling gebaseerd op "aanbodrisico" versus "economisch belang". We willen de (de)koloniserende verantwoordelijkheid in onderzoek naar klimaattransitie en onderwijs conceptualiseren, evenals de schade van extractie die wordt voorkomen door gebruik te maken van circulaire oplossingen. Andere onderzoekers die betrokken zijn bij het project zijn: Andrea Gammon, Fatima Delgado; Trivik Verma, Aashis Joshi, Anna Melnyk, Luis Cutz (faculteit 3mE), Klaas van der Tempel (Studium Generale).

In het andere toegekende project zal Hutton samen met Behnam Taebi een reeks van 's werelds topklimaatethici naar het Climate Action Hub van de TU Delft brengen om hun ideeën te presenteren over de ethische verplichtingen die de klimaatcrisis creëert voor verschillende maatschappelijke actoren - voor particuliere burgers en gezinnen; voor groepen en organisaties; en voor overheden. Het resultaat zal een reeks lezingen en video's zijn, toegankelijk voor een breed publiek.

Over Seed Funding
De oproep "Climate Action Research and Education Seed" staat open voor voorstellen voor onderzoeks- en onderwijsprojecten gerelateerd aan het TU Delft Climate Action programme, de thema's ervan (wetenschap, mitigatie, adaptatie, governance) en/of de vlaggenschipprojecten. Voorstellen uit alle kennisgebieden zijn welkom, evenals interdisciplinaire voorstellen. Voorstellen kunnen worden gefinancierd tot maximaal EUR 30.000. Funding wordt twee keer per jaar toegekend. Voor een overzicht van andere winnaars van Seed Fund-subsidies in deze ronde, klik hier.