Online vergaderingen tijdens het rijden: niet efficiënt én gevaarlijk

Nieuws - 16 april 2024 - Webredactie

Online vergaderen terwijl je achter het stuur zit kan ideaal en tijdbesparend lijken omdat je reist naar je bestemming terwijl tegelijkertijd ook die afspraak bijwoont. 'Maar het is ook gevaarlijk en niet productief,' zegt Oscar Oviedo Trespalacios, die onderzoek doet naar interactie van mens en technologie. Zijn onderzoek naar risico's op ongelukken bij afgeleid rijden door telefoongebruik, heeft als doel deze ongelukken te voorkomen. Afleiding is verantwoordelijk voor meer dan 25% van de ongelukken blijkt uit verschillende studies.

Veilig rijden vereist grote aandacht om potentiële gevaren te herkennen en erop te reageren. Volgens Oviedo Trespalacios kan deelname aan telefoongesprekken deze focus behoorlijk verminderen, aangezien bestuurders ook aandacht moeten besteden aan de vergadering. Verrassend genoeg zijn veel bestuurders zich niet volledig bewust van de mate waarin hun rijgedrag wordt beïnvloed door telefoongebruik. Ze onderschatten zelfs de gevaren van kortstondige afleidingen. In zijn onderzoek richt Oviedo Trespalacios zich ook op telefoonverslaving en de verleidelijke aard van sociale media meldingen, die het probleem verder verergeren. Door effectieve preventiestrategieën te ontwikkelen, wil hij afleiding door telefoongebruik verminderen en daarmee het aantal ongelukken naar beneden brengen.

Boetes en straffen niet effectief

Hoewel boetes en straffen voor telefoongebruik tijdens het rijden hoog zijn, hebben deze gebruikelijke afschrikmiddelen onvoldoende effect op afgeleid rijden. Daarom heeft Oviedo Trespalacios ook gekeken naar gedrags- en technologische interventies, zoals educatieve programma's die het bewustzijn vergroten over de risico's van afgeleid rijden.

Telefoongebruik volledig uitbannen is erg moeilijk, omdat ze tegenwoordig bijna onmisbaar zijn, maar we kunnen bestuurders wel manieren aanleren om beter om te gaan met mogelijke afleidingen. Technologie kan ook het telefoongebruik van bestuurders verminderen. Bijvoorbeeld door technologie in auto's die helpt de focus op de weg te behouden, of apps die telefoonfuncties uitschakelen tijdens het rijden, of bestuurders helpen omgaan met telefoonverleidingen. Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat telefoongebruik slechts een manier is waarop je afgeleid kunt raken; smartwatches, billboards, etc., zijn ook vormen van afleiding.

Deze dubbele benadering van het ontwikkelen van technologie en het verhogen van het bewustzijn van alle afleidingen draagt bij aan het veiliger maken van autorijden, zelfs wanneer er afleidingen zijn.

Sociale acceptatie

Werkgevers en de bredere werkomgeving spelen een cruciale rol in het systeem van afleiding als het gaat om vergaderen of het houden van zakelijke gesprekken tijdens het rijden. Het is algemeen geaccepteerd en weerspiegelt een maatschappelijke norm die de gevaren van dergelijk gedrag onderschat. Deze acceptatie roept serieuze vragen op over de verantwoordelijkheden van werkgevers om de veiligheid van hun werknemers te waarborgen. 'Waarom is het acceptabel geworden om van werknemers te verwachten dat ze beschikbaar zijn voor oproepen of vergaderingen tijdens het rijden, terwijl ze volledig op de hoogte zijn van de risico's?' vraagt Oviedo Trespalacios zich af. Het zou goed zijn om mee te wegen dat mensen die rijden - een complexe taak - ook niet actief deelnemen aan de vergadering. Ze rijden dus niet veilig en nemen ook niet geconcentreerd deel aan het gesprek.

Bezorgers

In bepaalde beroepen, zoals bezorgers, wordt het gebruik van mobiele telefoons niet alleen aangemoedigd, maar is het ook vereist voor de uitvoering van hun taken. Deze werknemers vertrouwen op hun telefoons voor navigatie, communicatie met klanten en het bijwerken van de status van hun werk, waardoor telefoongebruik een integraal onderdeel van hun baan is. Deze noodzaak introduceert een complexe laag aan het probleem van afgeleid rijden, omdat het de grenzen vervaagt tussen essentieel gebruik en afleiding. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat dit soort banensystemen afleiding niet nodig maken, om zo de veiligheid van werknemers te waarborgen. Hier werken we aan bij de TU Delft.

Gezamenlijke aanpak nodig

De complexe aard van afgeleid rijden benadrukt de noodzaak van een gezamenlijke aanpak om dit probleem aan te pakken. Daarbij moeten niet alleen individuele bestuurders betrokken zijn, maar ook app-ontwikkelaars, werkgevers en er moet gekeken worden naar de manier waarop banen, zoals die van de bezorger, worden ontworpen. Oviedo Trespalacios: 'Alleen door samen te werken kunnen we stappen nemen om afgeleid rijden en de daaruit voortvloeiende ongelukken te verminderen.'