24 november 2021

TU Delft maakt een van 's werelds meest precieze microchipsensoren - dankzij een spinnenweb

Een team onderzoekers van de TU Delft is erin geslaagd een van 's werelds meest precieze microchipsensoren te ontwerpen; het apparaat kan functioneren bij kamertemperatuur, een 'heilige graal' voor kwantumtechnologieën en detectie. Door een combinatie van nanotechnologie en machine learning met spinnenwebben als inspiratie, zijn ze erin geslaagd een nanomechanische sensor te laten trillen in extreme isolatie van alledaagse ruis. Deze doorbraak, die is gepubliceerd in de Rising Stars Issue van Advanced Materials, heeft grote implicaties voor de studie van zwaartekracht en donkere materie, alsook op het gebied van kwantuminternet, navigatie en detectie.

22 november 2021

Nieuw platform maakt quantum netwerken voor iedereen toegankelijk

Vanaf vandaag kan iedereen gratis toegang krijgen tot Quantum Network Explorer (QNE) om te experimenteren met kwantumnetwerken. QNE is ontwikkeld door QuTech - een samenwerking tussen de Technische Universiteit Delft en TNO - en specifiek gericht op onderzoekers, studenten, softwareontwikkelaars en toekomstige gebruikers van quantum netwerk-toepassingen.

19 november 2021

TU Delft en Gemeente Delft tekenen anterieure overeenkomst Campus Zuid

Woensdag 17 november is door de TU Delft en Gemeente Delft de anterieure overeenkomst voor het zuidelijk deel van de TU Delft Campus getekend. Een mijlpaal voor het te ontwikkelen gebied. Met de ondertekening van de anterieure overeenkomst is de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan door de gemeente weer een stap dichterbij gekomen.

19 november 2021

Delftse wetenschappers houden opties voor afvangen én omzetten CO2 tegen het licht

CO2 kun je opvangen en elektrochemisch omzetten in waardevolle producten. Toch kost zowel het opvangen van CO2, als het omzetten ervan, veel energie. Een juiste combinatie van beide processen kan het energieverlies echter beperken en tal van materialen besparen, stelt de Delftse onderzoeksgroep van David Vermaas in een onlangs verschenen artikel.