Levende doodskist verrijkt de natuur

Eén worden met de natuur, dat is het uitgangspunt van de Living Cocoon, een nieuw soort doodskist. De kist is ontwikkeld door de Delftse start-up Loop en gemaakt van mycelium, een levend organisme dat normaal gesproken onder de grond groeit in de complexe wortelstructuur van bomen, planten en paddenstoelen.

“Mycelium zorgt ervoor dat alles dat doodgaat heel efficiënt weer tot nieuwe plantenvoeding wordt gemaakt”, legt Loop-oprichter Bob Hendrikx uit. “Als grootste recycler van de natuur is mycelium continu op zoek naar afvalstoffen om deze om te zetten in voedingsstoffen voor de omgeving. Dat doet het bijvoorbeeld met gifstoffen, zoals olie, plastic en metaal.”

Dankzij deze opruimende eigen-schappen kan de Living Cocoon, als deze eenmaal in de bodem is geplaatst, binnen 45 dagen oplossen. Hendrikx: “Door het gebruik van mycelium composteert het lichaam sneller en worden schadelijke stoffen in ons lichaam en in de bodem geneutraliseerd. Dus in plaats van dat we de aarde vervuilen, zijn we een verrijking waar weer nieuw leven uit voort kan vloeien.” En dat idee slaat aan, inmiddels zijn al meer dan vijftig mensen begraven in de myceliumkist.