Julia Remijn

Ik ben Julia Remijn, ik ben 19 jaar en kom uit Burgh-Haamstede (Zeeland). Ik heb in Middelburg het VWO afgerond met richting NG/NT. Daarnaast ben ik dol op sporten, waaronder voetbal en hardlopen maar speel ik ook graag gitaar in mijn vrije tijd. En, om ook een beetje bij te verdienen werk ik in de bediening bij een pannenkoekrestaurant. 

Persoonlijke informatie

  • Middelbare school: VWO NG/NT, SSG Nehalennia - Middelburg
  • Woonplaats: Leiden
  • Houdt van voetbal, hardlopen, bijbaantje in de bediening en gitaar spelen

Waarom ben je Technische Bestuurskunde gaan studeren?

Tijdens het zoeken naar een studie, was het voor mij belangrijk dat ik een studie met een maatschappelijk karakter zou vinden. Ik wil namelijk dingen leren die bijdragen aan het oplossen van problemen die op dit moment zowel in Nederland als wereldwijd spelen. Ik vond bij veel andere studies die verbinding met de huidige probleemsituaties niet helder genoeg. Voordat ik aan TB begon, heb ik één jaar Afrikaanse Talen en Culturen in Leiden gestudeerd. Hoewel dit erg interessant was, had ik niet het idee dat ik hier later echt iets mee kon bereiken, of zelfs dat ik ergens veranderingen in zou kunnen maken. Maar bij TB merkte ik, dat het analyseren van probleemsituaties om verbeteringen door te voeren in systemen, juist belangrijk was. Hierdoor leek TB me een erg boeiende studie.

Hoe bevalt de studie?

De studie bevalt erg goed. De vakken zijn afwisselend en erg interessant. Je leert in korte tijd veel nieuwe dingen op vakgebieden als; bestuur, recht, economie, wiskunde, data-analyse, complexe systemen en programmeren. Verder maakt de keuze tussen verschillende domeinen het mogelijk om je programma naar eigen interesse aan te passen. 

Welk domein volg je en waarom?

Ik volg het domein Transport & Logistiek. Eigenlijk wist ik voordat ik aan de studie begon al dat ik dit domein wilde kiezen omdat ik de distributie van goederen interessant vind. Binnen het domein vind ik daarom vooral Logistiek een boeiend vak. Hierbij leer je namelijk over de uitdagingen waarvoor bedrijven tijdens productie en vervoer komen te staan. Landbouwproducten worden over de hele wereld getransporteerd. Ook vanaf de boerderij waar ik woon vertrekken regelmatig aardappelen richting Zwitserland en Engeland. Ik zie een uitdaging om de verspreiding van landbouwproducten iets in te perken. Het lijkt me mooi om deze meer op regionale schaal te kunnen regelen zodat er minder voedseltransport plaatsvindt en we een beter beeld krijgen waar ons eten vandaan komt.

Met wat voor vraagstukken en onderwerpen houd je je bezig?

In het eerste blok krijg je het vak Probleemanalyse. Hierbij voer je een project uit dat aansluit op een maatschappelijk probleem dat op dit moment relevant is. Bij ons ging dat over “het onafhankelijk worden van Russisch gas”. Het is een lastig vak, maar je krijgt wel direct een goed beeld bij wat TB (onder andere) inhoudt. Verder zijn er veel vakken die je vaardigheden leren om op een analytische manier naar systemen te kijken.

Wat is tot nu toe het leukste vak dat je gevolgd hebt?

Het leukste vak tot nu toe vind ik Bestuur & Recht, omdat je daar erg veel leert over het rechtssysteem en hoe wetten tot stand komen. Het kiezen van een leukste vak is wel lastig, omdat elk vak hele interessante elementen heeft. Zelf heb ik bijvoorbeeld nooit economie gehad op de middelbare school. Hierdoor leerde ik bij Micro- en Markteconomie heel veel nieuwe dingen. Het merendeel van de vakken is anders dan dat je gewend bent van de middelbare school.

Hoe bevalt het studentenleven in Delft en de sfeer op TB/Curius?

Het studentenleven in Delft bevalt goed. De sfeer op TB is gezellig en de mensen zijn leuk. Zelf woon ik echter nog steeds in Leiden omdat ik daar een kamer vond vanwege mijn eerdere studie. Omdat mijn bijbaan in de bediening in Zeeland is, ga ik in de weekenden altijd naar mijn ouders dus ben ik verder niet zo veel in Delft. Ik vind het wel heel leuk om door de stad te wandelen of te fietsen. Delft is een heel mooie en gezellige stad!

Wat wil je later gaan doen met je studie TB?

Ik ben erg geïnteresseerd in de energie-transitie, maar aangezien ik opgegroeid ben op een boerderij vind ik ook de transitie die plaats vindt in de landbouw heel interessant. Ik denk namelijk dat er een verandering gaat plaatsvinden in de manier waarop de wereld aan eten komt en de manier waarop dat eten geteeld wordt. Met TB hoop ik kennis op te doen over hoe de effecten van bepaalde beleidsveranderingen op het gebied van voedsel worden berekend, en daarmee tot een duurzame oplossing te komen. Mocht ik bij een bedrijf gaan werken dat zich hiermee bezig houdt, dan zou ik graag bijdragen aan de impact die wordt gemaakt, bijvoorbeeld ook bij ons thuis.

Tips bij het maken van je studiekeuze

Schrijf je in voor zoveel mogelijk open dagen/meeloopdagen van alle studies die je interessant lijken. Hierdoor krijg je niet alleen een beeld van de verschillende mogelijkheden die er zijn, maar ook van de plek waar je dan de komende jaren rond gaat lopen. Als je een hele leuke studie vindt, maar je voelt je niet thuis op deze locatie, dan maak je het voor jezelf heel moeilijk om de studie vol te houden.