Marek Klúčovská

Ik ben Marek Klucovska, ik ben 20 jaar en kom uit Drenthe. Na mijn middelbare school heb ik een tussenjaar gehad, waarna ik ben verhuisd naar Delft om TB te gaan studeren. Op het VWO heb ik het profiel Natuur & Techniek gevolgd met Economie en Informatica. In mijn vrije tijd tennis ik veel en ben ik vaak op borrels en feesten te vinden.

Persoonlijke informatie

•    Middelbare school: VWO/NT
•    Woonplaats: Delft (origineel uit Drenthe)
•    Houdt van tennissen, borrels en feesten

Waarom ben je Technische Bestuurskunde gaan studeren?

Ik vond mijn studiekeuze na mijn middelbare school erg lastig. Ik had echt geen idee wat ik wilde gaan studeren. Daarom heb ik een tussenjaar genomen om te kijken of ik er tijdens dit jaar achter zou komen wat ik wilde gaan studeren. Na veel rondkijken kwam ik uiteindelijk Technische Bestuurskunde tegen. Dit sprak mij vooral aan omdat het heel breed is en veel verschillende aspecten dekt die mij interessant leken. Ik was op de middelbare school goed in vakken als wiskunde, natuurkunde en scheikunde, maar vond de economische en management kanten ook erg leuk. Ik zocht dus eigenlijk een studie waarbij ik deze verschillende aspecten goed kon combineren en dat is me bij TB goed gelukt.

Ik krijg vaak de vraag waarom ik voor Delft heb gekozen als ik helemaal uit Drenthe kom. De reden hiervoor was eigenlijk met name omdat het mij leuk leek om echt een nieuwe start te maken. Ik moest uit huis, nieuwe vrienden maken, nieuwe sportverenigingen zoeken en alles wat er nog meer bij komt kijken. Dat kan soms lastig zijn, maar ook heel erg leuk en uitdagend.

Hoe bevalt de studie?

De studie bevalt heel erg goed. Er is een brede afwisseling van soorten vakken. Naast de technische en probleemoplossende vakken volg ik ook economische, bestuurlijke en juridische vakken. Een fijne bijkomstigheid vind ik dat we veel projecten hebben. Eigenlijk heb ik in bijna elk kwartaal wel een projectvak. Hiermee verwerk ik de stof uit de colleges op een leuke en gezellige manier in de praktijk samen met medestudenten.

In de eerste helft van het derde jaar mogen we een vrije minor kiezen waarin ik me kan verbreden of verdiepen in een onderwerp waar ik graag meer over wil weten. Ik heb gekozen om deze minor in het buitenland te volgen, waarbij ik momenteel een half jaar in Lissabon aan het studeren ben. Hier volg ik zowel vakken die aansluiten bij de bachelor en voortgroeien op de eerder gevolgde vakken, als ook vakken die totaal buiten de bachelor vallen maar mij wel heel interessant lijken (zoals het vak Air Traffic Management van Aerospace Engineering). Mocht je graag een keer voor een langere tijd naar het buitenland willen is dit zeker een grote aanrader om te doen! Je krijgt een hele andere ervaring dan in Nederland en je leert er heel veel van. Daarnaast is het ook nog eens heel gezellig omdat je veel nieuwe studenten van over de hele wereld leert kennen.


Met wat voor vraagstukken en onderwerpen houd jij je bezig?

Tijdens de projecten ga ik met een groep van meestal 5 studenten aan de slag met maatschappelijk relevante thema’s of problemen. Het waardevolle hiervan is dat ik bezig ben met een onderwerp waar anderen ook daadwerkelijk iets aan hebben en waar ik me goed in kan vinden. Om een paar voorbeelden te geven van onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens mijn studie: Schurftverspreiding onder de studentenpopulatie, gastekort uit Rusland, problemen rondom deelscooters en het recyclen van huishoudelijk afval.
 

Welk domein volg je en waarom?

In de tweede helft van mijn eerste jaar moest ik een technologiespecialisatie kiezen. Ik heb hierbij gekozen voor Transport & Logistiek. De reden van mijn keuze is omdat ik de transport en logistieke situatie in Nederland en de problemen die dit veroorzaakt erg interessant vind en er graag meer over wilde leren. Denk bijvoorbeeld aan de nog steeds toenemende vraag naar vliegreizen, terwijl het aanbod hiervan juist omlaag gebracht moet worden vanwege het milieu. Het is zelfs mogelijk om twee technologiespecialisaties te volgen als je in twee richtingen veel interesse hebt en niet kan kiezen, maar hier heb ík niet voor gekozen.

 

Wat wil je later gaan doen met je studie TB?

Na TB zal ik een master kiezen om verder te studeren, maar welke master het gaat worden weet ik nog niet. Ik kom er hopelijk vanzelf gedurende TB achter wat ik meer of minder interessant vind. Mocht je dus nog niet weten wat je wilt gaan doen na je studie, geen paniek! Er is genoeg tijd en begeleiding om je keuze tegen die tijd te maken.

 

Hoe bevalt het studentenleven in Delft en de sfeer op TB/Curius?

Naast studeren is Delft een hele leuke stad om in te studeren. Met 30.000 studenten is het een echte studentenstad. Je hebt veel verenigingen waar je lid van kan worden en genoeg gezellige plekken om een drankje te doen in de avond met vrienden. Ook op TB heerst een hele gezellige sfeer. Er zijn veel studieplekken waar je met vrienden kunt studeren of aan een project kunt werken. Ook kun je elke donderdag bij onze studievereniging Curius terecht voor een drankje in het TB Cafe.

 

Wat is tot nu toe het leukste vak dat je gevolgd hebt en/of het leukste project dat je gedaan hebt?

Het leukste vind ik de combinatie van alle verschillende soorten vakken en de afwisseling hiervan. Vaak wordt in een kwartaal een projectvak gecombineerd met een technisch/domeingericht vak en een economisch/juridisch/bestuurlijk vak. Mijn favoriete vakken zijn de projectvakken en dan vooral de systeemmodellering vakken. Ook de data analyse vakken vind ik interessant, waarbij je aan de slag gaat met resultaten uit onderzoeken en hier conclusies uit leert te trekken.

 

Tips bij het maken van je studiekeuze

Ik vond mijn studiekeuze heel lastig en kon maar niet kiezen. Ga vooral naar veel open dagen en meeloopdagen zodat je een goed beeld hebt van veel studies. Bij meeloopdagen krijg je een goed beeld van een studie en ook de sfeer op de universiteit. Mocht je vragen hebben over de studie, studiekeuze, het studentenleven of iets anders, kan je me altijd een berichtje sturen via het portaal “Chat met een student” via de website of via communicatie-tbm@tudelft.nl!