Ontwerpwedstrijd 2023: Precisieschijfwerper

Veel handelingen kunnen door een mechanisch werktuig beter worden verricht dan door een mens. Zo zijn er in het verleden penaltyschoppers ontworpen, maar ook apparaten waarmee dartpijltjes werden geworpen, honkbalwerpers en golfrobots. In veel gevallen heeft het gerealiseerde ontwerp het opgenomen tegen personen die op hoog niveau presteerden. Telkens bleek het mechanisch ontwerp beter te presteren. De eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft zijn voor het ontwerpproject van 2023 aan de slag gegaan met het ontwerpen van een Precisieschijfwerper, waarbij de schijf met een roterende beweging met de juiste snelheid op het juiste moment moet worden losgelaten om deze met hoge precisie op de juiste plek te laten landen.

 

Ontwerpopdracht

De uitdaging was om een mechanische schijfwerper te ontwerpen en te fabriceren die over een horizontaal gemeten afstand schijven kan werpen in diverse containers (voor een sorteerfunctie).Hierbij speelde de rotatie van de schijf om de eigen as, het zogenaamde gyroscopische effect een belangrijke rol. Een extra uitdaging kon worden gevonden door de schijf met een curve om een obstakel (paal) heen te werpen voordat deze in een van de containers belandt.

Wedstrijd

Ruim 100 teams eerstejaars Werktuigbouwkunde studenten gingen op woensdag 14 juni 2023 de strijd met elkaar aan voor het beste ontwerp. Een verslag met foto’s van de dag kun je hier terugvinden.