Ontwerpwedstrijd 2023: Precisieschijfwerper

Veel handelingen kunnen door een mechanisch werktuig beter worden verricht dan door een mens. Zo zijn er in het verleden penaltyschoppers ontworpen, maar ook apparaten waarmee dartpijltjes werden geworpen, honkbalwerpers en golfrobots. In veel gevallen heeft het gerealiseerde ontwerp het opgenomen tegen personen die op hoog niveau presteerden. Telkens bleek het mechanisch ontwerp beter te presteren. De eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft gaan daarom aan de slag met het ontwerpen van een Precisieschijfwerper, waarbij de schijf met een roterende beweging met de juiste snelheid op het juiste moment moet worden losgelaten om deze met hoge precisie te plaatsen waar dit gewenst is.

Ontwerpopdracht

De uitdaging is om een mechanische schijfwerper te ontwerpen en te fabriceren die over een horizontaal gemeten afstand schijven kan werpen in diverse containers (voor een sorteerfunctie).

De ontwerpuitdaging is het ontwerpen van een werpmechanisme waarbij tijdens de werpbeweging op het juiste moment de schijf wordt losgelaten om de schijf in een container te werpen. Hierbij zal de rotatie van de schijf om de eigen as, het zogenaamde gyroscopische effect een belangrijke rol spelen. Een extra uitdaging kan worden gevonden door de schijf met een curve om een obstakel (paal) heen te werpen voordat deze in een van de containers belandt.

Wedstrijd

Meer dan 100 studententeams van 4-6 studenten gaan op woensdag 14 juni 2023 de strijd met elkaar aan voor het beste ontwerp. Binnenkort vind je hier meer informatie over het programma en de locatie.