J.A. (Jules) Schoonman

J.A. (Jules) Schoonman

Profiel

Als digital curator stimuleer ik het gebruik van de digitale bijzondere collecties van de TU Delft Library in onderzoek en onderwijs, door middel van de ontwikkeling van open source tools met open standaarden, het initiëren van digitale onderzoeksprojecten en de presentatie van resultaten in zowel tentoonstellingen op de campus als (inter)nationale netwerken.

Mijn werk is gericht op de implementatie, het gebruik en de uitbreiding van het International Image Interoperability Framework (IIIF), een reeks standaarden die het gebruik van gedigitaliseerde beelden afkomstig van erfgoedinstellingen gemakkelijker maakt.

Samen met Bert Spaan richtte ik in 2020 Allmaps op, een platform voor het beheren, georefereren en verkennen van gedigitaliseerde kaarten die beschikbaar zijn via de specificaties van IIIF. De verdere ontwikkeling van de Allmaps Viewer werd in 2022-2023 gefinancierd door Stichting Pica als onderdeel van een groter project van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft initieerde ik het gebruik van Allmaps in het onderwijs.

In samenwerking met Digirati ontwikkelde ik tools voor het cureren en presenteren van digitale tentoonstellingen die zijn samengesteld uit IIIF-bronnen. Met behulp hiervan zijn digitale edities van fysieke tentoonstellingen gemaakt, gepubliceerd op de academisch erfgoedportaal van de TU Delft. De tools maken het samenstellen van tentoonstellingen toegankelijker voor een breder publiek, zoals studenten en docenten.

Lees meer