Prof.dr.ir. J. (Jilt) Sietsma

Prof.dr.ir. J. (Jilt) Sietsma

Profiel

Achtergrond & biografie

Metalen bepalen al eeuwenlang onze technologische samenleving en zullen dat ook in de toekomst blijven doen, mits hun productie en toepassingen kunnen worden getransformeerd naar duurzaamheid, d.w.z. mits metalen een materiaaltransitie kunnen ondergaan. Onderzoek naar metallische microstructuren is daarbij cruciaal.       
Het doel van het onderzoek naar metallische microstructuren is het ontwikkelen van inzicht in het gedrag van metalen op het niveau van de microstructuur, met een focus op staal, wanneer het wordt blootgesteld aan omstandigheden van verhoogde temperaturen, mechanische belasting, hoogenergetische straling en combinaties daarvan. Deze omstandigheden komen zowel voor in de fabricagefase als in de gebruiksfase van de levenscyclus van materialen. De onderzoeksaanpak is om experimenten en op fysica gebaseerde modellering op verschillende lengteschalen te combineren. Relevante microstructurele processen zijn fasetransformatie, precipitatie, rekristallisatie, textuurvorming, evolutie van dislocatiestructuur, ontwikkeling van stralingsschade en mechanische schade, en anderen, waarover we fundamentele kennis ontwikkelen om industriĂ«le processen en duurzaamheid te optimaliseren.  Samenwerking met industriĂ«le partners is omvangrijk vanwege de uitgebreide maatschappelijke toepassingen van metalen. Prominente voorbeelden van toepassingsgebieden zijn transport (automotive, spoor, maritiem), energie (wind, nucleair), staalproductie, hightech-constructies. Prominente voorbeelden van industriĂ«le partners zijn Tata Steel, SKF, Siemens Gamesa, ProRail, NRG, VDL Weweler.      
Jilt Sietsma is sinds 1987 verbonden aan de afdeling Materials Science and Engineering en is sinds 2009 hoogleraar. In april 2023 gaat hij met pensioen.

Lees meer

Nevenwerkzaamheden