Wat vind jij? Baankansen na je opleiding: belangrijk of niet?

Je hebt je ouders vast wel eens horen zeggen: “Wat kun je daar dan later mee worden? Is daar wel genoeg werk in?” Hoe belangrijk is het vooruitzicht op een goede baan nou echt voor je studiekeuze?

Wie ben je en wat vind je leuk?

Kijk bij je studiekeuze vooral naar wie je bent, wat jij leuk vindt, waar jij goed in bent en wat bij jou past. Uiteindelijk heb je hier meer aan en komt het met je studie én carrière vaak wel goed.  Het is logisch dat baankansen vaak worden meegenomen in de studiekeuze. Laat dit alleen niet de doorslaggevende reden zijn om wel of niet voor een opleiding te kiezen.

Banen komen en gaan

De arbeidsmarkt is voortdurend in ontwikkeling. Er is een kans dat de baan die je over tien jaar hebt, nu nog niet eens bestaat. Andersom geldt ook: functies waar nu nog volop vraag naar is, kunnen juist afnemen in populariteit. Misschien worden ze deels overgenomen door technologie of verdwijnen ze zelfs helemaal. Laat je dus niet te veel beïnvloeden door de huidige kansen op de arbeidsmarkt, want wie weet hoe de wereld eruit ziet als jij straks afgestudeerd bent.

Leven lang leren

Ook zien we tegenwoordig dat we ons werkende leven anders invullen dan voorheen. Waar het vroeger heel normaal was om een baan voor het leven te hebben, wisselen we nu steeds vaker van functie en werkgever. Het is dus veel belangrijker om in jezelf te blijven investeren en flexibel te zijn, dan te richten op een specifieke baan. Als je je leven lang wil blijven leren, beweeg je automatisch mee met de arbeidsmarkt.

Design your student life.

Keuzes maken is lastig!

Soms voelt het alsof de rest van je leven ervan afhangt van je studiekeuze. TU Delft biedt je daarom oefeningen en inspiratie om dit alles makkelijker te maken, of je nou voor een TU Delft studie kiest, of iets totaal anders.