Arno Smets benoemd tot Mission Innovation Champion

Nieuws - 27 mei 2019 - Webredactie Communication

Professor Arno Smets is gelauwerd als een van de eerste Mission Innovation ChampionsMission Innovation Champions is een nieuw initiatief om pioniers op het gebied van schone energie te eren. Het programma maakt deel uit van Mission Innovation, een coalitie van landen die tijdens de Klimaattop in Parijs afspraken hun inspanningen op het gebied van energie-innovatie te willen versnellen. Dit werd bekendgemaakt op de vierde Mission Innovation ministeriele bijeenkomst, die van 27 tot 29 mei plaatsvindt in Vancouver, Canada.


350.000 deelnemers
Arno Smets werd verkozen vanwege de impact van zijn onderwijs en onderzoek op de energietransitie. “Klimaatverandering is de grootste bedreiging voor de mensheid. Ik geloof dat we duurzame energiesystemen kunnen ontwikkelen waardoor we in harmonie met de planeet kunnen leven. Maar daarvoor moeten we ook de mind-set van mensen veranderen en de wereld onderwijzen”, zegt hij. 

Eerste internationale edX prijs

Smets houdt zich bezig met onderzoek naar technologieën om zonne-energie in bruikbare energie om te zetten, zoals elektrische of chemische energie. In 2009 ontving hij een Vidi voor zijn onderzoek naar het gebruik van dunne laagjes silicium om het rendement van zonnepanelen te vergroten. In 2016 werd hij uitgeroepen tot beste docent van het internationale platform voor online onderwijs edX, de eerste keer dat edX die prijs uitreikte. In 2015 werd hij benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar.

Mission Innovation

Als Mission Innovation Champion wordt Smets ambassadeur voor het Mission Innovation-initiatief.  Twintig industrielanden kondigden tijdens de Klimaattop in Parijs in 2015 de oprichting van Mission Innovation aan, een coalitie van landen die binnen vijf jaar hun publieke investeringen in energie-innovatie wilden verdubbelen. In 2016 trad Nederland toe tot Mission Innovation, dat inmiddels bestaat uit 23 landen plus de EU. De coalitie werkt samen met de Breakthrough Energy Coalition, een initiatief van private investeerders waaronder Bill Gates, Mark Zuckerberg en Aran Tata, dat miljarden wil investeren in bedrijven die werken aan klimaatinnovatie. 

http://mission-innovation.net/   
https://www.michampions.net/
http://mission-innovation.net/2019/05/27/19-clean-energy-innovators-announced-as-inaugural-cohort-of-mission-innovation-champions/