Podcast AI & energie met Mathijs de Weerdt

Nieuws - 04 november 2020

In de zesde wetenschapspodcast Snoek op Zolder van de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en het Nationaal Innovatie Centrum voor AI (ICAI) spreken hosts Hennie Huijgens en Sietse van Gorkum met Mathijs de Weerdt, sectiehoofd van de Algorithmics Group van de TU Delft. Centraal staat deze keer de energie- en industriesector in Nederland. Een belangrijk onderwerp, vanwege de druk die de sector ervaart op verandering naar een duurzamer energiesysteem.


De energietransitie legt de complexiteit van ons energienetwerk bloot. Om een duurzame toekomst tegemoet te gaan, moet het systeem zowel ‘vergroenen’ als in balans zijn. Als je bijvoorbeeld windmolens aanzet, dan moet er bij een andere bron minder geproduceerd worden. Het huidige energiesysteem is niet op voorbereid op een groot aandeel van dit soort hernieuwbare bronnen.

Volgens De Weerdt is de hoeveelheid beschikbare data enorm toegenomen, en hebben vele kunstmatige intelligentie (AI)-technieken zich in de afgelopen tien jaar bewezen. Daarmee kan toepassing van AI in het energiedomein de transitie enorm versnellen. Op kleine schaal wordt AI al her en der ingezet, denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat, of het opladen van een elektrische auto op een moment dat de energievraag en -prijs laag zijn. Het energiesysteem als geheel is echter nog verre van slim, en kan door de inzet van AI een stuk efficiënter worden.

Meer weten over de (mogelijke) toepassing van AI in de energiesector? Op 26 november organiseren AI- en energie-experts de sessie ‘Energie uit AI? Nederland is AAN!’ (laat Mathijs even weten als u zich aan wilt melden).