3D-geprint component maakt snorkelmasker bruikbaar voor medici

Belangrijke update

Nieuws - 27 maart 2020 - Webredactie Communication

Onderzoekers van IO ontwerpen in samenwerking met medici en bedrijfsleven een uniek 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. Hierdoor wordt het snorkelmasker bruikbaar als beschermingsmasker voor medisch personeel.

Belangrijke update! (datum: 07-04-2020)

De laatste testresultaten tonen aan dat het CovidLifeSaver Mask momenteel niet voldoet aan de FFP-veiligheidsnormen. Het resultaat hangt af van de pasvorm op het gezicht van de testpersoon, waar bij inhalatie een onderdruk ontstaat. Hierdoor ontstaat een situatie waarbij ongefilterde lucht in het masker kan komen. In deze huidige staat van ontwikkeling is het CovidLifeSafer mask niet veilig voor gebruik in een klinische omgeving en raden wij het gebruik ervan af. Om deze reden voelen wij ons tevens genoodzaakt onze open source designs te verwijderen van Thingiverse.  Het positieve druksysteem dat in ontwikkeling is, vertoont dit ongewenste effect niet.



Tekst geupdate op 08-04-2020

i.v.m. nieuwe resultaten

De “COVID Lifesaver Mask” en de “Air-Wave Protector”

Er is een wereldwijd tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor medische professionals door de COVID-19-pandemie. Een team van anesthesisten, universiteiten en een groep van bedrijven, die allen hulp bieden zonder winstoogmerk, hebben twee nieuwe herbruikbare gezichtsmaskers ontwikkeld voor medische professionals die COVID-19 patiënten verzorgen en behandelen.
Beide maskers gebruiken een uniek 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. De COVID Lifesaver Mask gebruikt een hoog-rendement filter uit anesthesieapparatuur om een goedkoop en gemakkelijk te gebruiken systeem te creëren voor kort gebruik. De Air-Wave Protector gebruikt een industrieel ventilator- & filtercomponent om een persoonlijk beschermingsapparaat te creëren voor langer gebruik.

Air-Wave Protector

De Air-Wave Protector is een combinatie van een gewoon volgelaat snorkelmasker gekoppeld aan een filter voor medisch gebruik en een luchtpomp gebruikt in de lassector voor persoonlijke bescherming middels een speciaal ontwikkeld 3D-geprint verbindingsstuk. De luchtpomp zorgt voor een positieve druk in het masker, waardoor het mogelijk weglekken van lucht wordt teruggedrongen en het ademen wordt vergemakkelijkt. Eerste onderzoeken tonen aan dat de oplossing betere bescherming biedt dan de veelgebruikte FFP2-maskers. Het gelijktijdig ontwikkelde COVID Lifesaver Mask voldoet momenteel nog niet aan de gestelde veiligheidsnormen in een klinische setting.

Veiligheid en comfort

In het masker is ruimte om een bril te dragen en er kan met patiënten en collega's worden gecommuniceerd. Het herbruikbare masker kan worden ontsmet door de medische instellingen met reeds beschikbare reinigingsmethoden. Verdere testen vinden nog plaats.

Beschikbaarheid

De ontwerpen van de oplossingen zijn open source, wat betekent dat ze vrij kunnen worden gekopieerd om medische professionals over de hele wereld te helpen. Het ontwerp van de 3D-geprinte verbindingsstukken gemaakt door TU Delft wordt beschikbaar gesteld op “thingiverse.com”, een wereldwijde website waarop ontwerpen voor 3D-printers kunnen worden gedeeld.
Hoewel sommige delen van de oplossingen nog in ontwikkeling zijn en nog steeds worden getest, heeft de groep besloten om hun ontwerpen en vooruitgang aan het grote publiek beschikbaar te stellen. Royal Dutch Shell is al begonnen met het printen van de COVID Lifesaver verbindingsstukken in zijn Technology Center in Amsterdam en heeft zijn volledige medewerking verleend om bij te dragen aan de oplossingen die momenteel worden ontwikkeld.

Samenwerking

Het initiatief zonder winstoogmerk heeft verschillende groepen samengebracht (anesthesisten, universiteiten, bedrijven en vrijwilligers) die vergelijkbare ideeën hadden over hoe ze medische professionals konden helpen in hun strijd tegen COVID-19. Met overweldigende passie gingen ze een samenwerking aan om binnen een kort tijdsbestek oplossingen te ontwerpen.

De “COVID Lifesaver Mask” en de “Air-Wave Protector” worden ontwikkeld door een ondersteunend netwerk, bestaande uit:
● Een onafhankelijke groep anesthesisten van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC)
● Technische Universiteit Delft
● Royal Dutch Shell
● Air-wave.org, een groep zonder winstoogmerk opgestart door Damen Shipyards, Blue Orange Wave, en VFA Solutions met steun van een grote internationale groep van specialisten en innovatieve bedrijven


Disclaimers


Voor de COVID Lifesaver Mask en de 3D-geprinte verbindingsstukken:
Het ontwerpteam heeft hard gewerkt aan een nauwe sluiting tussen het snorkelmasker en het HME-filter. Het huidige ontwerp is meerdere malen succesvol geprint (merendeels op Ultimaker printers) en getest. Aangezien 3D-printers geringe afwijkingen wat betreft nauwkeurigheid kunnen hebben, kan de sluiting in individuele gevallen imperfect zijn. Om deze reden moet elk geprint onderdeel voor gebruik worden gecontroleerd wat betreft de individuele sluiting. Indien het geprinte onderdeel niet strak aansluit of andere defecten bevat, moet deze niet worden gebruikt. Houd er rekening mee dat het huidige ontwerp op twee manieren op het snorkelmasker kan worden bevestigd (draaiend van voor naar achteren). Gebruikers moeten ervoor zorgen dat het verbindingsstuk zo nauw mogelijk sluit.



Contact

 Wetenschapsvoorlichter TU Delft
Carola Poleij
c.poleij@tudelft.nl