Onderzoek naar lekkage van mond-neusmaskers

Nieuws - 20 november 2020 - Webredactie Communication

Philomena Bluyssen en Marco Ortiz ontwikkelen in het Senselab een methode waarmee de lekkage van verschillende maskers vergeleken kan worden. Een dergelijke test ontbreekt vooralsnog in de NEN norm.

Nog geen test voor lekkage

NEN (de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) heeft recent een norm voor mondkapjes voor publiek gebruik uitgebracht (versie 9-11-2020) waarin eisen staan voor ontwerp, gebruik en onderhoud. De testen die daarin benoemd worden zijn: visuele inspectie, sterktetest, filtratie- efficiëntie test, en ademweerstandstest. Voor lekkage langs het masker naar buiten wordt nog geen test aangegeven.

Testopstelling

Bluyssen en collega’s zijn bezig een lekkagetest te ontwikkelen in het SenseLab met een testopstelling waarbij een kunststofhoofd een nevel van verschillende druppels kan uitademen via de neus. De opstelling simuleert zo de uitademing van aerosolen: de druppels worden zichtbaar gemaakt door de toevoeging van een gele marker en UV-licht. 

Eerste testen en publicatie

De eerste testen van mondmaskers in samenwerking met televisieprogramma Kassa laten zien dat door een slechte pasvorm veel mondmaskers ‘lekkage’ vertonen bij de neus, wangen en kin. En soms laat ook de stof waterdruppeltjes door.

Bluyssen en collega’s zetten deze testen voort en een officiële publicatie moet nog volgen.


Update - juli 2021

In juli 2021 is het onderzoek naar de mondneusmaskers gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Intelligent Buildings International. Het onderzoek is hier te lezen.