TU Delft start-up MEZT gaat stikstofproblematiek te lijf

Nieuws - 27 oktober 2020

In de lente van 2019 werd Nederland verrast door de stikstofcrisis. De grootste bron van stikstof in Nederland is de landbouw. Voor deze boerenbedrijven denkt de Delftse start-up MEZT de oplossing te hebben. Met hun methode wordt niet alleen de stikstof afgevangen, maar ook kunstmest en elektriciteit gemaakt van de in dit proces vrijkomende ammoniak. De oprichters van MEZT, Adriaan Lieftinck en Edward Sibeijn, vertellen samen met uitvinder en hoogleraar Jules van Lier over de innovatieve elektrodialysetechniek waarmee stikstof voor de boer van hoofdpijndossier tot inkomstenbron omgebogen kan worden.

Adriaan en Edward, twee TU Delft-alumni, werden begin 2020 benaderd door Delft Enterprises (DE) en het Innovation & Impact Centre. Adriaan: ‘we waren op zoek naar start-ups met maatschappelijke impact en hoogwaardige technologie. DE en het Innovation & Impact Centre zochten een partij om met een patent te gaan werken dat inzet op innovatieve electrodialysetechnologie om stikstof uit vloeistofstromen te extraheren. Daarmee leek het mogelijk de stikstofuitstoot in de agrarische sector sterk terug te dringen. Vanwege de actualiteit van het onderwerp, de mooie techniek en de potentieel hoge maatschappelijke impact zijn we er direct mee aan de slag gegaan.’ MEZT werd in april 2020 opgericht en de TU Delft is als mede-eigenaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van het bedrijf.

Lees op de website van TU Delft Campus het hele verhaal over MEZT's aanpak en toekomstplannen om binnen vijf jaar overtollige stikstof in de landbouw te elimineren en lokale, circulaire precisie-landbouw mogelijk te maken.