Eindpresentaties ontwerpstudie Stad x Ruimte

Nieuws - 10 november 2021

Plenaire eindpresentatie project Stad x Ruimte

Op 29 oktober 2021 presenteerden de ontwerpteams hun resultaten bij de TU in Delft. Naast het integrale ontwerp en een toelichting op de gekozen principes en toegepaste ontwerpstrategie├źn, gaven de teams inzicht in mogelijke vervolgstappen om van toekomstbeelden ook een re├źle mogelijkheid te maken. Hoe kunnen de toekomstbeelden het huidige denken in een ander licht zetten, waardoor een nieuwe logica zichtbaar wordt die voldoende aanknopingspunten biedt om stapsgewijs een nieuw ontwikkelingspad te betreden? Dit laatste is niet alleen een aandachtspunt voor de ontwerpteams, maar ook voor de vertegenwoordigers van de gemeenten.

Elk team kreeg 20 minuten voor hun presentatie, telkens gevolgd door een korte reflectie door de gemeente waarin de casus is gesitueerd. De teams presenteerden zeer hoogstaande en inspirerende resultaten. In alle gevallen werd een aanpak ontwikkeld waarmee verschillende opgaven ge├»ntegreerd kunnen worden. De bijeenkomst werd afgesloten met een reflectie door een panel bestaande uit vertegenwoordigers van beleid, ontwerppraktijk, onderzoek en onderwijs. Het panel gaf onder meer aan dat de studie aantoont dat je in bestaande situaties niet vanuit ├ę├ęn discipline aan de slag kunt. Er is in zulke gevallen een opeenstapeling van eerdere ingrepen, waardoor je de samenwerking moet opzoeken.

De resultaten maken onderdeel uit van de tentoonstelling Sub Terra, die nog tot 6 februari 2022 te bezichtigen is bij ARCAM. Bovendien komt er begin 2022 een publicatie waarin de casussen, teams, aangedragen idee├źn en rode draden uitgebreid worden besproken. De presentaties van 29 oktober 2021 zijn te zien in onderstaande video en op aanvraag beschikbaar.