Delft Design-alumnus Jerry de Vos wint James Dyson Award duurzaamheidsprijs

Nieuws - 17 november 2021 - Webredactie Communication

Jerry de Vos heeft met zijn Plastic Scanner een handzaam apparaatje ontworpen waarmee je snel kunt zien van welk soort plastic iets gemaakt is. Informatie die belangrijk is voor hergebruik en recycling van het wereldwijd groeiende plastic afval. Zijn innovatieve en creatieve ontwerp laat zien wat design en technologie kunnen doen om misschien wel een van de meest urgente maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken. Het heeft hem de prestigieuze James Dyson Award 2021 Duurzaamheidsprijs opgeleverd.

Het probleem

Plastic is een licht, veilig en makkelijk verkrijgbaar materiaal waarmee producten kunnen worden gemaakt die lang meegaan. Omdat plastic maar lastig te recyclen is, belandt het echter vaak op de vuilnisbelt. Of erger nog: op het strand of in onze oceanen. Maar door de juiste technologieën te gebruiken, zouden plastics – aan het einde van hun levensduur – succesvol én op grote schaal gerecycled en omgevormd kunnen worden tot nieuwe producten, die op hun beurt weer lang meegaan en duurzaam zijn.

De uitdaging is wel om het plastic te identificeren zodat het op de juiste manier kan worden gerecycled in plaats van dat het rechtstreeks naar de vuilnisbelt gebracht wordt. Die technologie bestaat, maar is duur en schaars.

De oplossing

De Plastic Scanner, uitgevonden door Jerry de Vos voor zijn masteropleiding Integrated Product Design (faculteit Industrieel Ontwerpen) aan de TU Delft, is een handzaam apparaatje. Houd je het apparaatje tegen een kunststof composiet, dan laat het de gebruiker weten van welk kunststof het gemaakt is. Dat gebeurt door middel van infrarood licht dat de bestandsdelen van de kunststof detecteert.

Jerry maakt deel uit van Precious Plastic, een organisatie met als doel plastic afval te verminderen. Door zijn werk voor Precious Plastic heeft Jerry de negatieve impact van plastic van dichtbij gezien, maar ook de bottlenecks die ontstaan wanneer plastic niet wordt geïdentificeerd en gesorteerd in het recyclingproces. Over de hele wereld wordt dit proces grotendeels met de hand gedaan, wat tijd kost en foutgevoelig is. Met eigen ogen zag Jerry hoe er in een grote Nederlandse fabriek succesvol gebruik werd gemaakt van een techniek waarbij infraroodreflectografie helpt bij het sorteren. Een belangrijke stap die ervoor zorgt dat afval op de juiste manier gerecycled wordt. Het werd Jerry’s missie om deze techniek beschikbaar te maken voor iedereen waar ook ter wereld.  

Voor zijn afstudeerproject ontwikkelde Jerry een draagbaar plastic scannertje dat draait op nabij-infrarood spectroscopie, een technologie die meer dan 75% van alle plastics (die we in het dagelijks leven gebruiken) kan identificeren. Het apparaatje dient als een open source-project, waarvan de onderdelen lokaal kunnen worden ingekocht en vervaardigd. De Plastic Scanner helpt dus om kunststoffen handmatig juist te scheiden zodat producten van betere kwaliteit hergebruikt kunnen worden. Een belangrijke vooruitgang, omdat wereldwijd veel afvalscheiding nog met de hand gebeurt.

Het project maakt gebruik van de open source GPL-v3 licentie, wat betekent dat het derden vrij staat het project te gebruiken, mits dit recht ook aan anderen wordt doorgegeven en de auteur(s) wordt (worden) genoemd. De Plastic Scanner bouwt voort op het ReReMeter-project van Armin Straller, door zijn technologie in een draagbare vorm toe te passen. Dit ontwerp vormde de basis voor Jerry om de Plastic Scanner uiteindelijk tot een tastbaar product te maken door het voortdurend te herhalen en te verbeteren met bijvoorbeeld een minicomputer, batterij, scherm, knop en de behuizing van het uiteindelijke prototype.

Tijdens zijn afstudeerproject kwam Jerry erachter dat veel plastic, dat in onze oceanen terechtkomt, afkomstig is uit lage- en middeninkomenslanden. Het is dan ook Jerry’s missie om juist in deze landen recycle-initiatieven te steunen op de wijze waarop hij ook zijn Plastic Scanner ontwierp: tegen lage kosten en op een gebruiksvriendelijke manier. Tijdens de ontwikkeling van de Plastic Scanner sprak Jerry recycle experts uit India, Indonesië, Kenia en Curaçao om er zeker van te zijn dat zijn model geschikt is voor eindgebruikers.

What’s next?

Nu zijn ontwerp de James Dyson Award Duurzaamheidsprijs gewonnen heeft, heeft Jerry een team van vrienden om zich heen verzameld die gespecialiseerd is in embedded systems en machine learning. Samen ontwikkelen zij nieuwe prototypes en testen zij de scanner in zowel een industriële omgeving als in een omgeving met beperkte middelen. Zijn lange termijndoel is ervoor zorgen dat het project zichzelf alsmaar blijft vernieuwen, met DIY-versies van de scanner, terwijl de open source-documentatie alsmaar aangevuld wordt waardoor het voor anderen makkelijker wordt om mee te doen en een bijdrage te leveren aan Jerry’s missie: ‘Ik wil dat de Plastic Scanner een eenvoudig, open source-apparaat wordt dat de meest voorkomende soorten plastic kan identificeren. Het winnen van de James Dyson Award helpt het ontwikkelingsproces versnellen, zowel aan de elektronica- als aan de softwarekant. Door de kwaliteit van het apparaat continu te verbeteren en het intuïtief reproduceerbaar te maken, hoop ik iedereen in staat te stellen plastic goed te identificeren en te sorteren, en zo de misschien wel meest complexe barrières voor plasticrecycling in de wereld weg te nemen.’

Jan-Carel Diehl, Associate Professor Sustainable Product Innovation:

‘De uitdaging die bij het ontwerp van de Plastic Scanner kwam kijken, was om de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale technologieën af te stemmen op de specifieke behoeften en omstandigheden van de informele recyclingsector. Met andere woorden: het moest gewenst, efficiënt, toegankelijk en kosteneffectief gemaakt worden. Alleen onder deze voorwaarden zal een Plastic Scanner in de praktijk gebruikt worden en het recycling proces verbeteren. Dat is gelukt door een unieke combinatie van een ontwerp, dat heel erg op de mens gericht is, en technische ontwerpoverwegingen zoals Do-It-Yourself (DIY) kits om lokale productie mogelijk te maken.’