Populaire AI-cursus nu ook in het Nederlands

Nieuws - 23 maart 2021 - Webredactie Communication

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) en TU Delft lanceren vandaag de Nederlandse versie van de cursus Elements of AI: een gratis online cursus die deelnemers inzicht geeft in de basis van Artificiële Intelligentie (AI). Meer dan 630.000 mensen in heel Europa schreven zich al voor de cursus in.  

AI speelt een steeds grotere rol in ons werk. Deze technologie ontwikkelt zich snel in alle sectoren, van de cultuursector tot de zorg en van techniek tot het onderwijs. Maar ook in ons privéleven is AI steeds prominenter aanwezig. Hierdoor stijgt de behoefte aan kennis over AI.  

De NL AIC en de TU Delft ondersteunen de ontwikkeling van AI-onderwijs binnen alle sectoren in Nederland en vinden het belangrijk dat basisinformatie en kennis over AI, de toepassing van AI en eventuele gevolgen van AI voor iedereen toegankelijk is. Zij hebben daarom de handen ineengeslagen, en de cursus Elements of AI in het Nederlands beschikbaar gemaakt.  

Elements of AI biedt gedegen basiskennis over AI en is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in AI. Er komt geen complexe wiskunde of programmeren aan te pas, waardoor de cursus toegankelijk blijft.  

Fundamentele principes en algoritmes

Elements of AI bestaat uit zes hoofdstukken en behandelt verschillende aspecten van AI, waaronder de basisdefinities, neural networks, machine learning en de maatschappelijke implicaties van AI. Na het volgen van de cursus zijn deelnemers in staat om onder andere: 

  • de filosofische kernproblemen met betrekking tot AI te verwoorden 
  • de regel van Bayes toe te passen om in eenvoudige scenario’s risico’s af te leiden 
  • onderscheid te maken tussen supervised en unsupervised machine learning 
  • de technische methoden die ten grondslag liggen aan neural networks te begrijpen 
  • enkele grote maatschappelijke gevolgen van AI te herkennen, zoals algoritmische bias, door AI gegenereerde content, en de impact van AI op privacy en werk.  

De deelnemer kan zijn of haar eigen tempo bepalen en krijgt na afloop een certificaat.  

Samenwerkingspartners

De TU Delft en de NL AIC trekken samen op om de cursus beschikbaar te maken in Nederland. Onderzoekers van de TU Delft modereren de cursus en beantwoorden samen met studentassistenten in informatica de vragen van de deelnemers.  

De cursus is ontworpen door de Universiteit van Helsinki in samenwerking met het technologiebedrijf Reaktor en werd gefinancierd door de Finse regering. Met steun van de Europese Commissie kunnen nu ook andere Europeanen de cursus in hun eigen taal volgen.   

Katja van Kranenburg, voorzitter werkgroep Human Capital van de Nederlandse AI Coalitie:“AI verandert ons werk en onze samenleving. Door in AI te investeren, kunnen we als land groeien en een belangrijkere positie innemen. De coalitie vindt het belangrijk om AI-expertise in Nederland te stimuleren. Het ontwikkelen en beschikbaar maken van AI-cursussen -en trainingen is daar een onderdeel van. Elements of AI is een cursus waar iedereen, ongeacht de sector waarin je werkzaam bent, maar ook studenten en werkzoekenden veel uit kunnen halen.” 

Catholijn Jonker, professor in Interactive Intelligence aan de TU Delft: ‘Met de opkomst van kunstmatige intelligentie verschuiven taken naar intelligente machines. Maar wij mensen ontwikkelen ons ook. In deze co-evolutie van mens en machine is het aan ons om richting te geven aan de ontwikkeling van die machines, en daarmee ook aan onze eigen ontwikkeling. Brede scholing en training zijn daarin onmisbaar, en daarom ondersteunen wij de Elements of AI cursus van harte.’  

Meer informatie

Voor meer informatie en het aanmelden voor de cursus, ga naar www.elementsofai.nl. Bekijk ook het filmpje waarin drie cursisten hun ervaring delen over de cursus.

Mocht je interesse hebben in meer verdiepende cursussen wat betreft AI dan kun je terecht bij het Professional Certificate Programme AI in Practice: https://online-learning.tudelft.nl/programs/ai-in-practice/