Respyre sleept Philips Innovation Award 2022 in de wacht

Nieuws - 03 juni 2022

TU Delft spin-off Respyre heeft de prestigieuze Philips Innovation Award 2022 (PHIA) gewonnen. Met de €50.000,- waar Respyre mee naar huis gaat kan de Delftse start-up verder werken aan hun bijzondere innovatie: een bioreceptief betonproduct wat een perfecte ondergrond is voor mos om op te groeien, om zo steden te vergroenen.

Respyre is de grote winnaar van de categorie Innovation League en wint hiermee begeleiding van experts om hun technologie verder te ontwikkelen. Daarnaast worden ze gesteund middels het geldbedrag gekoppeld aan de prijs en ook het grote netwerk van Philips. Oprichter van Respyre Auke Bleij nam de prijs op feestelijke wijze in ontvangst.

Delft Enterprises heeft Respyre in het portfolio van veelbelovende bedrijven zitten en zag eerder (in 2019) ook al een portfiolbedrijf de PHIA winnen: Bi/ond bleek dat jaar de innovatiefste onderneming. Op The Green Village, op TU Delft Campus, test Respyre met hun innovatie: een bioreceptief betonproduct waarbij mos in staat wordt gesteld om op verticale oppervlakken zoals gevels, geluidswanden en kademuren te groeien. Hiermee bieden grijze, doorgaans ‘saaie’ bouwmaterialen ruimte voor begroeiing, wat ten goede komt van de leefbaarheid in en de footprint van de stad.

De PHIA prijsuitreiking kreeg een Delfts blauw randje toen de Rough Diamond prijs van €10.000,- naar Glimp ging, eveneens afkomstig uit Delft. Zij ontwikkelen een ademtherapie die met behulp van een klein apparaatje (de ‘Pebble’) burn-outs behandelt.