Delftse handprothesen naar oorlogsslachtoffers in Oekraïne

Nieuws - 22 december 2022 - Webredactie Communication

De vraag naar handprothesen in Oekraïne is sinds de oorlog sterk toegenomen. Delftse onderzoeker Gerwin Smit ontwierp een 3D-geprinte handprothese die betaalbaar en eenvoudig te produceren is voor landen waar te weinig budget voorhanden is. In India wordt deze handprothese reeds gebruikt. Het Indiase technologiebedrijf Vispala doneerde Smit’s 3D-geprinte handprothesen aan oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Met behulp van een donatie van het Amerikaanse IT-bedrijf Cisco konden 350 handprothesen in Kiev worden overhandigd.

Foto: Ministerie van Gezondheid Oekraïne

Engineer Gerwin Smit is Biomechanical Engineer en de ontwerper van de zogenoemde 100-Dollar Hand, een handprothese die betaalbaar en eenvoudig te produceren is door gebruik te maken van 3D -printen en lasersnijden. 80% van de mensen die een handprothese nodig heeft leeft in landen waar te weinig budget beschikbaar is. Voor deze mensen biedt Smit’s betrouwbare en functionele kunsthand de oplossing.

Bron: NWO. De zogenoemde 100-Dollar Hand werd binnen een Veni-project gecreëerd.

Gerwin Smit: “Ik ben blij dat ik een bijdrage kan leveren aan dit mooie initiatief. Daarnaast  hoop ik met behulp van de Movendi Foundation meer donaties in te zamelen voor een volgende schenking aan Oekraïne.”

 

Vispala

Na het ontwerpen van de 100-Dollar Hand maakte de sociale onderneming Vispala vorig jaar de hand productieklaar. Sinds 2021 zijn er onder de naam iGrip al honderden van de kunsthanden gemaakt en verspreid in India. Gerwin Smit en zijn team onderzoeken daar momenteel hoe mensen de handprothesen ervaren zodat ze met die feedback de kunsthanden kunnen verbeteren.

De persoon die je hier ziet woont in India en mist beide handen. Hierdoor kon hij lange tijd niet werken. Door de twee handprothesen, die Gerwin Smit ontwierp, kan hij nu zijn eigen winkel runnen en heeft hij weer een inkomen.

Contact

Fien Bosman, Persvoorlichter Health & Care: f.j.bosman@tudelft.nl / 06-24953733
Gerwin Smit: G.Smit@tudelft.nl / +31 15 27 81688