TU Delft helpt YouTuber MasterMilo met bouw “looping auto”

Nieuws - 31 januari 2023 - Webredactie Communication

MasterMilo, een bekende YouTuber die razend populair is bij jongeren door zijn creatieve autocreaties en stunts, bedacht een bizar concept voor een nieuwe video; een ritje maken in een looping auto. Een auto die ronddraait in een hoge stalen constructie en op 12 meter hoogte over de kop gaat. Om dit te kunnen realiseren, schakelde  MasterMilo de hulp in van de Delftse ingenieur Volkert van der Wijk. Op basis van zijn nauwkeurige berekeningen en simulaties maakten Van der Wijk en MasterMilo samen een ontwerp voor een veilige en sterke constructie die de daarbij komende grote dynamische krachten – tot wel 5 g aan kan. Vandaag maakte MasterMilo zijn eerste ritje met de auto waarna hij – niet veel later – de eerste beelden op YouTube plaatste.

Wetenschap geeft MasterMilo antwoorden

MasterMilo, oftewel Emile Luijben, wilde altijd al een auto bouwen die over de kop gaat. Maar hoe zorg je dat je met weinig materiaal een stevige constructie kunt maken die heftige dynamische krachten aankan en precies goed in balans is? Hoe hard moet de auto rijden om over de kop te kunnen gaan en hoe houd je dan de auto heel en gaande? Met deze vragen werd MasterMilo op de proef gesteld door wetenschapper Volkert van der Wijk, expert op het gebied van het ontwerpen van bewegende en gebalanceerde mechanieken. Aan de hand van diverse berekeningen en simulaties gaf Van der Wijk de bekende YouTuber inzicht in het ontwerp. In zijn werkplaats in Baarle-Nassau zetten zij vervolgens samen de ‘attractie’ stap voor stap in elkaar.

MasterMilo met Delftse onderzoeker Volkert van der Wijk. Fotograaf: Sam Rentmeester

Het bouwen van een grote constructie als deze vind ik bijna magie. Het is fantastisch om zo’n ontwerp als dit helemaal te bedenken en door te rekenen. Met name de grote dynamische g-krachten en het veiligheidsaspect maakten het ontwerp uitdagend. Het was leuk om te merken dat Emile door zijn verrassende vraagstuk heeft ontdekt dat er een wereld van wetenschap achter zijn constructie ligt die onmisbaar is.

Volkert van der Wijk

Comments bij de Werkplaatsvlog

Zelden zo een helder college meegemaakt. Hoe simpel en eenvoudig kan je ingewikkelde dingen uitleggen. Volkert is volgens mij ook de meest 'gewone' en No Nonsens professor die ik ooit in mijn leven ben tegen gekomen. Hulde!!!

Ha Milo, wat een goede aflevering zeg! Ik volg je een al jaar ofzo. Ik ben constructeur, aannemer, timmerman en lasser. Dit filmpje van jouw is geniaal! Het lijkt me verplichte kost voor iedere student die met sterkte berekeningen of constructies te maken krijgt. En dat zijn heel veel studies. Alles van werktuigbouwkunde, bouwkunde. Overal in de natuurkunde. Maar ook alle praktische opleidingen zoals timmerman, automonteur of installateur. Jullie leggen het samen echt heel goed uit voor een breed publiek!

Hoi Emile, Dat was cool om te zien hoe Volkert de technische/wiskunde constructieberekeningen gemaakt heeft en het ziet er degelijk en veilig uit dus ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

Ge-wel-dig! Heb mijn mechanica kennis als oud HTSer Autotechniek weer wat op kunnen vijzelen en en ander was ook weer een feest der herkenning. Hele fijne aflevering die ook een hoop inside informatie geeft over wat er allemaal aan de dagelijkse inhoud van de vlogs vooraf gegaan is! Pet af!