Studenten in het basisonderwijs

Nieuws - 29 juli 2022

Vanwege corona hebben basisscholen financiële middelen gekregen om leerlingen extra te begeleiden. Ook in Delft. Maar dat betekende niet dat er ook meteen extra leerkrachten beschikbaar waren. Hoe kunnen scholen toch snel die extra handjes krijgen? TU Delft, de Laurentiusstichting en de gemeente Delft zijn daarvoor het project ‘Student in het Basisonderwijs’ begonnen. Inmiddels zijn er telkens rond de 10 studenten actief op basisscholen in Delft.

Goede opleiding is niet altijd vanzelfsprekend

Kim Boltjes studeert aan de TU-Delft Industrieel Ontwerpen. En helpt wekelijks bij de Cornelis Musiusschool in Wippolder. Daarmee wil ze bijdragen aan de ontplooiing en de taalbeheersing van de kinderen. “Ik help kinderen met iets waar ze hun leven lang profijt van hebben. Dat geeft een goed gevoel.”

Extra aandacht

Karin Zeestraten, directeur van de Cornelis Musiusschool was meteen enthousiast over ‘Student in het Basisonderwijs’ en over Kim. “Kim begeleidt leerlingen bij het lezen en de taalontwikkeling. Wij kunnen die extra handen heel goed gebruiken! Voor de leerlingen is Kim echt een juf die hen extra komt helpen. Ze vinden die extra aandacht fijn. Sommige leerlingen hebben vanwege corona minder goed kunnen oefenen. Andere hebben een meer- of anderstalige achtergrond. Veel leerlingen vinden het fijn als zij individueel of in een klein groepje extra kunnen oefenen met de basisvaardigheden van technisch lezen en taal.”

Noodzaak

Kim heeft het zelf ook gezellig met ‘haar’ leerlingen. Zij zijn ook nog eens enorm gemotiveerd. “Meedoen aan de samenleving begint met het beheersen van onze taal. Daarnaast leer ik heel veel van de kinderen door alle gesprekjes die we hebben. Ze hebben soms zulke serieuze vragen over maatschappelijke thema’s. Het is niet vanzelfsprekend om een goede opleiding te volgen. Of zelfs om in vrijheid te leven. Dat realiseer ik me, door hen. Hun verhalen laten je daar weer eens goed over nadenken.”

Extra leuk

De kinderen die Kim begeleidt, zijn zowel Nederlandstalig als anderstalig. Ze hebben allemaal hun eigen redenen om de Nederlandse taal (nog) beter machtig te worden. “Ik denk dat veel mensen wat kunnen leren van hun lef, flexibiliteit en doorzettingsvermogen!”

Karin Zeestraten blijft graag meedoen aan ‘Student in het Basisonderwijs: “Onze school ligt ook nog vlakbij de TU-wijk. Dat maakt het extra leuk om op deze manier met studenten samen te werken.”