Quantum natuurkundige Anne-Marije Zwerver wint Minervaprijs 2022

Nieuws - 23 januari 2023 - Webredactie Communication

De jury van de Minervaprijs 2022 heeft uit de reeks indrukwekkende voordrachten Anne-Marije Zwerver (QuTech, TU Delft) als winnaar geselecteerd. Deze prijs is bedoeld voor jonge, veelbelovende vrouwelijke of niet-binaire fysici in Nederland, die excelleren in een natuurkundig vakgebied, experimenteel en/of theoretisch. 

De jury was zeer onder de indruk van het werk van Anne-Marije, zowel op het gebied van natuurkunde als op het gebied van outreach, onderwijs en wetenschapscommunicatie. Anne-Marije Zwerver promoveerde in 2022 en heeft als promovendus al flink aan de weg getimmerd. Ze stond aan het hoofd van de metingen van de eerste quantum dot qubits gemaakt in een industriële cleanroom, een prestatie die wereldwijd de krantenkoppen haalde. Ze was ook de eerste die een elektronenspin over meerdere siliciumkwantumdots heen en weer stuurde. In haar promotietijd gaf ze verschillende keren op persoonlijke uitnodiging lezingen op grote conferenties; het feit dat een PhD-student dit soort persoonlijke uitnodigingen ontvangt, is nogal ongebruikelijk

Anne-Marije heeft ook veel talent voor outreach, onderwijs en wetenschapscommunicatie, waar ze zich met buitengewoon veel enthousiasme voor inzet. Ze gaf reeds een flink aantal interviews voor nationale radio en kranten, podcasts, openbare evenementen, blogposts en daarnaast droeg ze ook bij aan het curriculum van het voortgezet onderwijs. Multitalent Anne-Marije Zwerver is met recht een veelbelovend fysicus te noemen – een mooie winnaar van de Minervaprijs 2022.

De Minervaprijs is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en de Dutch Physics Council (DPC). Met de Minervaprijs willen beide instanties een positieve bijdrage leveren aan het verhogen van de genderdiversiteit binnen het Nederlandse natuurkundeveld. Aan de prijs is een geldbedrag van € 5000 verbonden. De prijsuitreiking van de NNV/DPC Minervaprijs vindt plaats tijdens NWO Physics 2023, waar Anne-Marije ook een lezing over haar werk zal geven.