TU Delft behoudt positie in top 15 in de wereld QS Engineering & Technology Ranking

Nieuws - 28 maart 2023 - Webredactie Communication

In de op 22 maart 2023 gepubliceerde QS World University Rankings by Subject staat de TU Delft op een 13e positie op Engineering & Technology. Daarnaast behaalt de TU Delft in negen vakgebieden een positie in de top 20.

De TU Delft staat al jaren in en rondom de top 20 Engineering & Technology-universiteiten in de wereld, niet alleen in de QS ranking, maar ook in de Times Higher Eduation (THE) ranking. Binnen de Subject rankings is de categorie Engineering & Technology het meest relevant voor TU Delft, omdat die de hele universiteit betreft. Bovendien worden hier universiteiten met een gelijke focus met elkaar vergeleken. Dit in tegenstelling tot de World University Rankings waar alle universiteiten in vergeleken worden.

Grotendeels gelijke of stijgende posities in QS subject rankings

Absolute topposities in de wereld zijn behaald op Civil & Structural Engineering (2), Architecture (3) en Mechanical Engineering (3) en Chemical Engineering (8). Ook met Art & Design, Engineering & Technology,  Electrical & Electronic engineering,  Environmental Sciences en Material Sciences staat de TU Delft in de top 20.  In totaal staat de TU Delft 16 maal in de top 50. 

QS World University Rankings by Subject

Jaarlijks brengt QS naast de World University Ranking aparte Subject Rankings uit. Dit jaar werden 1594 universiteiten gerankt in 54 vakgebieden. De subjects zijn onderverdeeld in 5 faculty areas (brede vakgebieden). TU Delft is 26 keer gerankt: in alle 5 faculty areas en in 21 subjects. Er zijn dit jaar drie nieuwe subject rankings uitgebracht: Data Science and Artificial Intelligence, Marketing en History of Arts. Voor de TU Delft is de eerste relevant. Hoewel de TU Delft vrij veel punten krijgt op de indicatoren binnen dit vakgebied is de TU Delft dit jaar niet terug te zien in deze subject ranking. In de eerste editie publiceert QS slechts de top 20 universiteiten in dit vakgebied. 

Methodologie

De indicatoren die ten grondslag liggen aan deze rankings zijn: academic reputation, emloyer reputation, citation per paper, de H-index en de vorig jaar toegevoegde indicator IRN (voor de brede vakgebieden). IRN staat voor International Research Network en meet de mate van internationale diversiteit bij onderzoekssamenwerkingen. De weging van de indicatoren varieert per subject.