TU Delft introduceert unieke belevingsapp voor zeilliefhebbers

Nieuws - 10 augustus 2023 - Webredactie Communication

Stel je voor dat je je als een echte zeiler aan boord waant bij jouw favoriete zeilteam en van dichtbij getuige kunt zijn van het strategisch manoeuvreren van de WK-zeilers. Deze lang gekoesterde droom van elke zeilliefhebber wordt werkelijkheid met de Sailing+ Experience app, een technologie ontwikkeld door onderzoekers van TU Delft. Door middel van real-time tracking van data, visualisaties en Augmented Reality (AR) biedt deze innovatieve app een ongekende kijkervaring op het WK Zeilen. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om zeilraces vanuit verschillende hoeken te bekijken en inzicht te krijgen in de tactische beslissingen van de zeilers. De lancering van de Sailing+ Experience app vindt maandag 14 augustus plaats tijdens het Allianz WK Zeilen in Scheveningen.

Afbeelding uit app met tekst, schermopname, schepen, buitenshuis

Elmar Eisemann, hoogleraar Computer Graphics & Visualization TU Delft

“Met de Sailing+ Experience app willen we een oplossing bieden voor de frustratie van zowel zeilers als toeschouwers. Het is voor deelnemers jammer dat hun inspanningen soms ongezien blijven en toeschouwers missen vaak cruciale momenten tijdens spectaculaire zeilwedstrijden. Met onze app willen we deze kloof overbruggen. Door gebruik te maken van GPS data, computer graphics en geavanceerde 3D-technieken kunnen toeschouwers het WK zeilen op een geheel nieuwe manier beleven.”

Doel ontwikkeling prototype
Elmar Eisemann en Berend Baas, onderzoekers van de groep Computer Graphics and Visualization aan de TU Delft, werkten de afgelopen jaren in samenwerking met hun team en het Innovation Sailing Centre aan het prototype van de app. Dit project ontstond vanuit de wens van het Watersportverbond om zeilen aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. “Hoe kunnen we de spanning van de zeilers overbrengen op de toeschouwers”, vroegen Eisemann en Baas zich af tijdens hun zoektocht naar deze innovatie. De Sailing+ Experience app, reeds getest tijdens het Jeugd WK Zeilen, biedt toeschouwers diverse perspectieven van een zeilwedstrijd. Ze kunnen real-time  wedstrijdstatistieken volgen, meekijken in de boten en toelichting krijgen over wat er zich in het veld en de boten afspeelt.


Beleef live zeilwedstrijden via de app
Op 14 en 15 augustus krijgen toeschouwers van het Allianz Wereldkampioenschap Zeilen de kans om tussen 13:00 en 14:00 uur live te genieten van de wedstrijden op een groot scherm bij Festival by the Sea. Als hoogtepunt zal Annemiek Bekkering, voormalig olympisch zeilster en tevens toernooidirecteur, het publiek persoonlijk door de races loodsen via de belevingsapp. Lees hier. Na de lancering van vandaag wordt de app verder uitgebouwd en doorontwikkeld, met als uiteindelijk doel om wereldwijd beschikbaar te zijn in de appstores van mobiele telefoons.

Annemiek Bekkering, voormalig olympisch zeilster en projectmanager bij Innovation Sailing Centre
“Nederland staat bekend als een van de beste zeillanden ter wereld, en daar mogen we trots op zijn. Met de Sailing Experience +app kunnen we nog beter de vaardigheden van de zeilers laten zien en de race op zee naar het publiek aan de kant brengen. Je krijgt echt het gevoel dat je zelf deelneemt aan de race en je ziet de tegenstanders voorbij scheuren. Dit geeft niet alleen een geweldige ervaring aan het publiek, maar het geeft de zeilers ook de erkenning en waardering die ze verdienen.”


Proeftuin op de Noordzee
De ontwikkeling van de Sailing+ app vond plaats binnen het Europese project “Proeftuin op de Noordzee”. Dit geavanceerde testgebied van 10x10 zeemijl voor de kust van Den Haag brengt TU Delft, Gemeente Den Haag, KPN, TNO, Sailing Innovation Centre, Svasek Hydraulics en het Watersportverbond samen om slimme technologische oplossingen en innovatieve data-driven producten te ontwikkelen die inspelen op maatschappelijke vraagstukken rondom veiligheid, duurzaamheid, energie, sport en consumentenbeleving.  Lees meer www.proeftuinopdenoordzee.nl

TU Delft Sports Engineering Instituut
Het TU Delft Sports Engineering Instituut onderzoekt hoe technologie kan bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van topsporters. Van materialen en ontwerp tot kleding en uitrusting, de TU Delft onderzoekt hoe technologie kan leiden tot betere en efficiëntere prestaties. Daarnaast levert het onderzoek een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten die sport aantrekkelijker maken om naar te kijken en mensen aansporen om zelf te bewegen. Het onderzoek in de zeilsport is hier een voorbeeld van. Lees meer op Sports Engineering Institute (tudelft.nl)

Voor vragen en meer informatie
Annemiek Bekkering, annemiek@sailinginnovationcentre.nl / 06-39708153
Fien Bosman, persvoorlichter Health & Care TU Delft, f.j.bosman@tudelft.nl / 06-24953733