TU Delft start op 1 mei met Academic Career Track

Nieuws - 12 april 2023 - Webredactie Communication

Op 1 mei treedt binnen de TU Delft het nieuwe Academic Career Track beleid in werking. De opvolger van het Tenure Track beleid.  Wetenschappers krijgen nu al binnen 18 maanden een vast dienstverband in plaats van na maximaal vijf jaar. Zij krijgen hierdoor sneller het vertrouwen en de tijd om zichzelf te ontwikkelen en te bewijzen.

Er ging twee jaar van zorgvuldige voorbereiding vooraf aan de invoer van de Academic Career Track (ACT). Het tenure-track-systeem was na meer dan tien jaar toe aan evaluatie.  Daaruit kwam naar voren dat vijf jaar wachten op een vaste aanstelling veel stress opleverde. Ook is deze periode lang voor mensen die in de levensfase zijn waarin ze een huis willen kopen of een gezin willen stichten. 

Ontwikkelpotentieel benutten

Met de nieuwe Academic Career Track ontwikkelt iemand zich in maximaal acht jaar van startend Universitair Docent tot Universitair Hoofddocent. Binnen 18 maanden na aanstelling wordt er een besluit genomen over een vast dienstverband, op basis van vertrouwen en ontwikkelpotentieel. “Die ontwikkeling staat centraal; dat vereist de juiste begeleiding. Je moet mensen een inspirerende werkomgeving bieden en goede gesprekken voeren over hun persoonlijke ontwikkeling”, zegt  directeur HR Annemieke Zonneveld. Het nieuwe beleid kan verder bijdragen aan de invulling van Erkennen en Waarderen, het programma dat de uitgangspunten bevat voor de beoordeling van de prestaties van wetenschappelijk personeel. Tijdens de ontwikkeljaren kan ontdekt worden waar de accenten in iemands werk moeten gaan liggen, bij onderwijs of onderzoek en in welke verhouding dan. Dat moet zowel bij de medewerker passen als bij de strategische ambities van de afdeling.  

Aantrekkelijke loopbaanmogelijkheid

Het College van Bestuur heeft een definitief besluit genomen over het Academic Career Track-beleid. Rector Magnificus Tim van der Hagen is blij dat het nieuwe beleid er nu is. “TU Delft plaatst zich met dit nieuwe beleid in de voorhoede van universiteiten die de overstap maken naar een snellere toekenning van een vast dienstverband. We verwachten dan ook dat dit een aantrekkelijke loopbaanmogelijkheid biedt aan grote groepen uitstekende wetenschappers”, aldus Van der Hagen. “Hiermee willen we wetenschappelijke talenten een inspirerende omgeving bieden waarin ontwikkeling en vertrouwen centraal staan. Vertrouwen is immers een van onze kernwaarden.”