Van Leeuwenhoek’s groene lens - tentoonstelling

Nieuws - 09 oktober 2023 - Webredactie Communication

Van Leeuwenhoek’s groene lens
Microscopische ontdekkingen van de plantenwereld in Delft
26 augustus 2023 t/m 31 oktober 2023

Antoni van Leeuwenhoek is een van de bekendste Delftenaren. Toen hij op 40-jarige leeftijd zijn eigen microscopen ontwikkelde, observeerde hij de wereld om hem heen vanuit een nieuw perspectief en deed verbazingwekkende ontdekkingen, zoals het bestaan van eencellige organismen. Zijn bevindingen werden vertaald en gepubliceerd door de Royal Society, waardoor hij in heel Europa bekend werd.
Ook gebruikte hij zijn lens om de verborgen geheimen van planten te ontdekken. Vaak spelde hij dingen als thee of peper voor zijn microscoop, maar hij keek ook naar onkruid, verschillende houtsoorten of planten die hij tijdens wandelingen tegenkwam. Hoewel dit deel van zijn werk niet vaak wordt genoemd, heeft hij op kunstzinnige wijze veel belangrijke bevindingen geïllustreerd en gedocumenteerd. Hij ontdekte bijvoorbeeld hoe varens hun sporen verspreiden en dat zaden belangrijke voedingsstoffen bevatten voor jonge planten.

In het kader van het Jaar van Van Leeuwenhoek, dat de 300ste verjaardag van zijn overlijden markeert, nodigen wij u uit om zijn groene lens te verkennen via onze tentoonstelling in de educatieruimte en enkele van de planten te ontdekken waar hij naar keek door de wandeling door de tuin te volgen.