3DUU

3D Urban Understanding

Dankzij ontwikkelingen in remote sensing kunnen we de menselijk omgeving tegenwoordig op grote schaal in 3D vastleggen. De nieuwste technieken voegen automatisch informatie toe over wat elk object of oppervlak voorstelt, zoals een boom, een stoplicht of een terrein. Deze informatie is belangrijk als we bijvoorbeeld inzicht willen krijgen in de huidige staat van een bepaald gebied.

In het 3DUU-lab gaan we nieuwe methoden en technieken ontwikkelen om objecten in de bebouwde omgeving automatisch in 3D te herkennen en te modelleren. We combineren gegevens uit verschillende bronnen, zoals van luchtfoto’s en laserscanners op voertuigen. Met behulp van AI gaan we computers laten leren en met ze samenwerken, zodat we automatisch grote hoeveelheden stadsdata kunnen verwerken en interpreteren.

Met de 3D-modellen die op deze manier van de gebouwde omgeving gemaakt worden, kunnen we niet alleen de huidige staat ervan heel precies in kaart brengen, ze zijn ook geschikt voor het maken van simulaties van toekomstige gebeurtenissen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mogelijke overstromingen, plannen van herinrichting en hoe warmte zich verspreidt over de stad. Architecten, stedenbouwkundigen en andere mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van steden kunnen de data gebruiken om problemen in de stad, zoals luchtverontreiniging en hitte-eilanden, nog beter aan te pakken. De technieken kunnen bovendien ingezet worden voor intelligente voertuigen die met geavanceerde sensoren de stedelijke omgevingen in kaart brengen om te kunnen navigeren, en de 3D-modellen eenvoudig te kunnen opbouwen.