Onderwijs

Op het gebied van energie biedt de TU Delft onderwijs aan in al haar disciplines en op allerlei niveaus: van Bachelor tot PhD, van scholieren tot Post-Masters. De TU Delft kent vele energievakken, enkele energie- opleidingen en energieke studentenprojecten. Bekijk hier het overzicht van alle vakken, minoren, opleidingen en vele projectmogelijkheden op het gebied van energie.  

Scholieren

Ben je scholier en op zoek naar inspiratie voor je profielwerkstuk? Wil je meer weten van studies op het gebied van energie? Op deze pagina vindt je een overzicht met informatie over energievraagstukken voor je profielwerkstuk en alle bacheloropleidingen van de TU Delft.

Profielwerkstuk

Schrijf je een profielwerkstuk over energie? Op de volgende websites vind je informatie en inspiratie.  

ScholierenLAB

Het ScholierenLAB is een website waar je terecht kunt voor hulp bij het schrijven van je profielwerkstuk of praktische opdracht met een technisch onderwerp. Bij het scholierenLAB kun je terecht voor:

  • het opdoen van ideeën voor onderwerpen
  • tips voor het schrijven van een verslag
  • voor interessante proeven
  • forum waarop je online vragen kunt stellen aan studenten van de TU Delft   

Delft Energy Initiative

Aan de TU Delft werken meer dan 700 onderzoekers aan energie-onderwerpen: van zonnecellen tot windturbines, van biomassa tot CO2 afvang en –opslag. En van energiebeleid tot kernenergie. De website van het Delft Energy Initiative is de toegangspoort tot alle energie-onderzoek.

NODE - Nederlands Onderzoeksplatform voor Duurzame Energievoorziening

NODE is de toegangspoort en spreekbuis van Nederlandse wetenschappers op het gebied van duurzame energie. De website geeft informatie over de verschillende manieren om elektriciteit op te wekken en geeft een overzicht van expert.

Duurzame energie zonder gebakken lucht

De Britse onderzoeker David MacKay van de universiteit van Cambridge heeft het boek "Duurzame energie zonder gebakken lucht" geschreven waarin hij precies uitlegt hoeveel energie er wordt verbruikt, op welke manieren deze hoeveelheid energie kan worden opgewekt en hoeveel windmolens, zonnepanelen, kerncentrales etc. je daarvoor nodig hebt. Zijn boek is gratis te downloaden van zijn informatieve website (alleen in het Engels).

Andere links over duurzame energie:

TU Delft voor scholieren: 

Lees meer over hulp bij profiel- of studiekeuze en over de activiteiten die de TU Delft organiseert voor scholieren op TU Delft voor scholieren.

Alle bacheloropleidingen

Met een Bacheloropleiding aan de TU Delft kun je heel veel kanten op. Een aantal hebben een grotere energiecomponent dan anderen. Hoe een keuze te maken? Kijk welk Mastergebied je interesseert en kies voor een Bacheloropleiding die toegang geeft tot deze Mastergebieden.

Bachelorstudenten

Als Bachelorstudent kun je op allerlei manieren in aanraking komen met energievraagstukken. Wil jij een introductie op windenergie? Ontwerp jij de nieuwe Nuna, de racewagen op zonne-energie? Organiseer jij een excursie naar een gascentrale? Bekijk de minoren en projecten die je bij de TU Delft kunt doen.

Energieminoren

De energiemarkt vraagt om breed georiënteerde ingenieurs die verder kijken dan de discipline waarin ze zijn afgestudeerd. Met de keuze voor een minor kun je je studiekennis verdiepen en verbreden. In het aanbod van de TU Delft zijn verscheidene minoren die een sterke energiecomponent hebben:

Of bekijk het overzicht met alle minoren.

Studentenprojecten

Wil je als Bachelor student betrokken zijn bij een energieproject, een Honours samenstellen met energie in het pakket of een eigen energieproject starten? Dan vind je hier de juiste ingangen in het energienetwerk die je op weg kunnen helpen.

Studententeams

Bekijk alle energieprojecten in studententeams en in samenwerking met bedrijven.

Honours

Bij het Honours Programme Delft neem je zelf het initiatief, dus de mogelijkheden zijn talrijk en afhankelijk van je eigen interesses en uitdaging. Wil je iets met energie doen in je Honours? Bekijk de voorbeelden en kom in contact met de Energy Club om een groot netwerk aan energy professionals en studenten aan te boren. Ontdek jouw energietalent!

Stagemogelijkheden

Als je een stage zoekt op het gebied van energie, kun je je zoektocht starten bij het stagebureau van je faculteit of neem contact op met de Energy Club.

Masterstudenten

Ben jij geïnteresseerd in een Master waarbij je je specialiseert op energievraagstukken of in projecten rondom een bepaald energiethema? Bekijk hier het aanbod van specialisaties, vakken, projecten en programma’s bij de TU Delft.

Programma's & tracks

Op Masterniveau zijn er veel opleidingen gerelateerd aan energie. De opleidingen die een stevige energiecomponent hebben kun je in het onderstaande overzicht vinden:

In de generieke Masterprogramma’s zijn ook veel mogelijkheden om je te specialiseren op energie. Bekijk het overzicht van Alle Masteropleidingen aan de TU Delft.

Studentenprojecten

Ben jij een Honours student? En, wil jij je Honours-programma vullen met energie-onderdelen? Bekijk de actuele voorbeelden bij de Energy Club. Heb je zelf ideeën of wil je nieuwe projecten oppakken? Neem dan gerust contact op met de Energy Club.

Stagemogelijkheden

Als je een stage zoekt op het gebied van energie, kun je je zoektocht starten bij het stagebureau van je faculteit of neem contact op met de Energy Club.

Doctoraal

De TU Delft biedt zeer uiteenlopende promotieplekken aan variërend van onderwerpen in wetenschap, engineering of design. Op zoek naar een onderzoeksonderwerp rondom het thema energie? Klik op de onderstaande links of bekijk het actuele overzicht voor nieuwe promovendi op www.vacaturesindelft.nl.

Postacademisch

Bent u een professional of manager met enige jaren ervaring in de energiewereld? Delft Top Tech en stichting Postacademisch Onderwijs bieden opleidingen aan die speciaal ontwikkeld zijn voor professionals die hun  kennis wil verbreden en verdiepen.

Online learning

Click here if you are interested in online learning on the topic of sustainable energy.