Datamanagementplan
In een datamanagementplan kun je beschrijven hoe de data tijdens het onderzoek worden verzameld, beheerd, opgeslagen en beschikbaar gesteld, en hoe ze na afloop van het onderzoek worden gedeeld.
Een datamanagementplan helpt je te bepalen hoe de gegevens efficiƫnt, effectief en veilig kunnen worden beheerd. Bovendien vermindert het plannen van goed data management vanaf het begin het risico op kwijtraken van data, verlies van de kwaliteit van de data of andere bedreigingen die de gegevens onleesbaar of onbruikbaar kunnen maken (bijvoorbeeld de veroudering van software).
Officiƫle eisen voor datamanagementplannen:
Naast de voordelen van het hebben van een datamanagementplan, kan het soms ook nodig zijn om er een te creƫren:
- Het opstellen van een databeheerplan kan een van de officiƫle eisen van uw financieringsorgaan zijn (bijv. alle NWO, ZonMW, H2020 grant proposals).
- Alle onderzoekers van de TU Delft die met persoonlijke onderzoeksdata werken, zijn verplicht om een datamanagementplan in DMPonline te ontwikkelen met behulp van het <link library actuele-themas research-data-management r plan dmponline>template van de TU Delft.
- Alle promovendi aan de TU Delft die op/na 1 januari 2020 zijn begonnen, moeten hun datamanagementplan laten goedkeuren als onderdeel van hun Go/No go-bijeenkomst.
- PhD-kandidaten en hun begeleiders kunnen het ook nuttig vinden om te verwijzen naar deze leidraad voor het beoordelen van DMP's.
Heb je hulp nodig?
Neem contact op met de <link library actuele-themas research-data-management r support data-stewardship contact>Data Steward van je faculteit.
Wil je meer weten? Bekijk deze video over het wat, waarom en hoe van data management planning:
Meer weten? Bekijk deze video over het wat, waarom en hoe van datamanagementplanning: