Impact & Initiatieven

TU Delft streeft als prestigieuze universiteit ernaar impact te hebben op een betere samenleving door middel van onderzoek en onderwijs. Maar hoe kunnen we op een positieve manier invloed uitoefenen op de besluitvorming over onze samenleving? Het strategisch programma TU Delft | Den Haag en onze nieuwe locatie dienen dit doel perfect. Via onze initiatieven omarmen we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (VN SDG).

Het doel van onze initiatieven is om op een effectieve manier state-of-the-art techniek te betrekken bij politiek en besluitvormingsprocessen. We streven er uiteindelijk naar om een bepaald type ingenieurs op te leiden, die niet alleen systeemdenken beheersen, maar ook interdisciplinair zijn. Ingenieurs die beleidsbewust zijn en gericht zijn op het toepassen van hun onderzoek en technisch advies voor een betere samenleving.

Initiatieven

Climate Action Hub

Climate Action Hub

De Climate Action Hub is een initiatief dat zich positioneert in Den Haag, als uitbreiding en implementatie van het TU Delft Climate Action Programme en is gelanceerd in september 2021. Het belangrijkste doel is om onderzoekers, beleidsmakers en het publiek dichter bij elkaar te brengen om de mitigatie van klimaatverandering, adaptatie en governance aan te pakken door middel van samenwerking, trainingsprogramma's en kennisuitwisseling.

Om dit mogelijk te maken, hebben er sinds de oprichting verschillende evenementen, samenwerkingsverbanden en activiteiten voor het delen van kennis plaatsgevonden. Hieronder vallen media-initiatieven zoals de mediatraining voor jonge klimaatonderzoekers in oktober 2022, georganiseerd in samenwerking met KlimaatHelpdesk, deelname aan de Nationale Klimaatweek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in mei 2022, evenals de officiële IPCC-persconferentie in april 2022.

Daarnaast hebben ook kennisdelende samenwerkingen met experts op het gebied van klimaatzaken en overheidsbeleid op de agenda gestaan, zoals aftrap van de Nationale Klimaatraadpleging in maart 2023, Science Meets Policy in juli 2022, en de Expert Gathering Climate Policy 2050 and Beyond, die samen met WRR werd georganiseerd in juli 2023.

Al met al wil de Climate Action Hub een vruchtbare en stimulerende omgeving zijn voor interdisciplinaire kennisdeling, die zich uit in evenementen en samenwerkingsinitiatieven tussen onderzoekers, beleidsmakers en het publiek.

Climate Safety and Security Centre

The Climate Safety & Security Center (CASS)

Het Climate Safety & Security Center (CASS) is een interdisciplinair initiatief van TU Delft | Den Haag. Binnen CASS is het de ambitie om voort te bouwen op een stevige verankering in het Climate Action Programme in Delft, en tegelijkertijd een nieuwe omgeving te betreden voor interdisciplinair onderzoek op het snijvlak van twee belangrijke onderzoeksthema's: klimaatverandering en veiligheid. Als zodanig wil CASS een internationaal toonaangevend onderzoekscentrum vestigen dat voortbouwt op de kennis van de TU Delft, met een kritische massa van relevant Delfts onderzoek dat een herkenbare aanwezigheid ontwikkelt in de stad Den Haag. Het instituut in Den Haag zal klimaatverandering en stabiliteit benaderen vanuit een ingenieursstandpunt, met een blik op lokale, regionale, nationale en mondiale dwarsdoorsneden.

Momenteel zijn er vijf vlaggenschipprogramma's in ontwikkeling op basis van vijf onderzoeksthema's: waterzekerheid, energiezekerheid, voedselzekerheid, materiële zekerheid en menselijke zekerheid. Door deze thema's met elkaar te verbinden ontstaat de "leefbare omgeving" waarin ze zich afspelen. Deze programma's zijn gericht op het creëren van nieuwe mogelijkheden voor jonge onderzoekers, terwijl gebruik wordt gemaakt van de expertise en netwerken van Delftse onderzoekers die al aan deze thema's werken.

CASS vormt een belangrijke aanvulling op de activiteiten van de huidige (inter)nationale spelers op dit gebied in de context van Den Haag. Op dit moment ligt veel van de focus op dit gebied op gedragsverandering in plaats van innovatie. Dit biedt een kans voor CASS om zich te verbinden met andere organisaties, binnen Den Haag maar ook internationaal, om impact te creëren via een gezamenlijk netwerk.

Digitalization

Digitalization

Er is toenemende publieke en politieke aandacht voor de rol van digitalisering bij maatschappelijke transities, wat bijvoorbeeld heeft geresulteerd in het oprichten van een nieuwe Vaste Kamercommissie Digitale Zaken. Ook TU Delft ziet dit als een belangrijk strategisch thema door digital society als een belangrijke maatschappelijke uitdaging te noemen en haar expertise te bundelen in een universiteitsbreed initiatief ‘AI, data en digitalisering’. Daarom is digitalisering één van drie inhoudelijke focusthema’s van TU Delft | The Hague.

Binnen het thema digitalisering wordt actief geschakeld met bestaande initiatieven (bv. Digital Ethics Centre, Digicampus, cybersecurity, Transdisciplinary Centre for Just Public Algorithmic Systems), bijvoorbeeld door ruimte voor relevante activiteiten aan te bieden en netwerken te verbinden. Daarnaast werken we actief aan verdere samenwerking met strategische partners. Met de Gemeente Den Haag worden bijvoorbeeld inhoudelijke onderzoekssamenwerkingen rondom digitale weerbaarheid opgebouwd in het kader van de agenda ‘Digitaal Veilig Den Haag’. Rond onderwijs wordt met het Ministerie van BZK gewerkt aan casussen, in stages en projecten rond data-gedreven werken, en wordt meer aansluiting binnen de Gemeente Den Haag en de TU Delft Teaching Academy gezocht op het gebied van community-based learning in Haagse wijken.

Verder zien we binnen digitalisering grote behoefte aan betere duiding van digitale kennis in relatie tot beleid en besluitvorming, en aan professioneel onderwijs rond digitaliseringsvraagstukken en verantwoorde inzet van technologie. Daarom worden momenteel mogelijkheden verkend voor professioneel onderwijs in samenwerking met de TU Delft Extension School, en pro-actief mogelijkheden verkend voor toekomstige public engagement-activiteiten, bijvoorbeeld in samenwerking met lokale scholen en andere publieke partijen. Waar dit momenteel gezien kan worden als een bijdrage richting onderwijs en impact, zal dit ook helpen om toekomstige transdisciplinaire samenwerkingen beter te faciliteren.