TU Delft Dream Team Epoch, winnaar van de Computable Award in Sustainable Tech

Nieuws - 30 oktober 2023 - TU Delft | Dream Hall

Team Epoch, een studenten Dream Team van de TU Delft, de trotse winnaar van de Computable Award 2023 voor Sustainable Tech. Team Epoch ontving de award naar aanleiding van hun prestatie in de Artificial Intelligence (AI) Bio-massters-competitie, waarin het team een AI-model ontwikkelde dat de hoeveelheid biomassa in een bosgebied in Finland kan voorspellen. 

Het doel van de Bio-massters competitie was om een efficiëntere manier te vinden om hoeveelheid biomassa te bepalen. Huidige technologieën zoals Lidar, een technologie op basis van lasers, zijn erg accuraat maar ook tijdrovend en kostbaar. Team Epoch ontwikkelde een AI-model met behulp van twee Sentinel satellieten van de European Space Agency dat dezelfde informatie veel sneller en nauwkeuriger kon genereren. Onderzoekers kunnen deze informatie gebruiken om inzicht te krijgen in bosbehoud, regulatie van bosbranden en in de wereldwijde koolstofcyclus. Deze bijdrage aan een duurzamere wereld werd gewaardeerd door het publiek van de Computabel Awards; Team Epoch behaalde namelijk de op een na hoogste publieksstemmen van alle genomineerden.​​​​​​

Wereldwijde AI Competities
De Bio-massters is een van de vele AI-competities waaraan Team Epoch deelneemt. Jaarlijks doen ze mee aan zo’n vier wereldwijde competities, zorgvuldig geselecteerd op basis van de UN Sustainable Development Goals. Het grotere doel van het team is bijdragen aan de positieve ontwikkeling van AI.

Momenteel richt Team Epoch zich op een nieuwe competitie met als doel om een AI-model te ontwikkelen dat slaapstudies bij kinderen verbetert. Het uitvoeren van een nauwkeurige en efficiënte slaapstudie vergt momenteel veel tijd. Door gebruik te maken van Artificial Intelligence kan data, die verkregen wordt uit een polsbandje, efficiënter geanalyseerd worden. Slaap is erg belangrijk voor de algemene ontwikkeling en mentale gezondheid van kinderen. Hiermee willen we de slaap verbeteren van kinderen met gedrags- of slaapstoornissen.